Film

Skribent

Andreas Samuelson

26 februari 2024 | 06:00

Kvällens TV-tips: Kontroversiella rysaren och Scorsese-favoriten som chockade världen

Den psykologiska rysaren om en psykotisk seriemördare chockade när den kom men har på senare år blivit en kultfavorit och en av Martin Scorseses favoriter. Se den på TV ikväll.
Brittiska Michael Powell var en respekterad regissör under 1940-talet men karriären raserades när han gjorde kontroversiella ”Peeping Tom” (1960). Den psykologiska rysaren chockade med sitt då våldsamma innehåll och klipptes ned eller totalförbjöds runtom i världen.
 
Handlingen följer psykotiska Mark (Carl Boehm) som spenderar sin fritid med att mörda kvinnor samtidigt som han filmer dåden. Han inleder en relation med en flirtig granne (Anna Massey) samtidigt som polisen börjar komma Mark på spåren.
 
Filmen var en skandal när den kom ut men har på senare år uppnått kultstatus och hyllats som ett mästerverk av bland andra Martin Scorsese. Den anses också vara en föregångare till slasher-genren och en av de första filmer ur en mördares perspektiv.
 
Det är en välspelad och spännande rysare som med effektiva grepp skildrar i en djupt störd person och de hemska brotten han begår. Powell levererar dessutom den skrämmande, mörka berättelsen med läckra 1960-talsfärger och en skruvat torr humor.
 
Se trailern här:
 
 
Här kan du se ”Peeping Tom”:
Ikväll på SVT1 23.50
| 26 februari 2024 06:00 |