Film

Skribent

Andreas Samuelson

2 mars 2024 | 06:00

Kvällens TV-tips: Klassisk romcom från 1993 med stjärnduo ”som får oss att tro på magi”

Tom Hanks och Meg Ryan blev ett av romcom-genrens mest ikoniska par i denna lika ikoniska romcom från 1993. Se den på TV ikväll.
Faktum är att Tom Hanks och Meg Ryan spelade mot varandra redan i ”Joe och vulkanen” (1990), som dessvärre blev en flopp. De återförenades en tredje gång i i Nora Ephrons ”Du har mail” (1998) men det var i Ephrons klassiska ”Sömnlös i Seattle” (1993) som de etablerade sig som ett av den romantiska komedins mest ikoniska par.
 
Hanks spelar änkemannen och ensamstående pappan Sam som har svårt att gå vidare i livet efter hustruns död. Sonen (Ross Malinger) tror att pappan behöver träffa en ny kvinna och ringer upp en radiostation. Sams historia väcker nyfikenhet hos olyckligt förlovade reportern Annie (Meg Ryan).
 
Även om Hanks och Ryan känns som det perfekta paret så var de inte självklara från början. Kevin Costner var vid ett tillfälle påtänkt för rollen som Sam medan Meg Ryan själv hoppades få spela mot dåvarande maken Quaid. Bland de som provspelade för Annie var stjärnor som Julia Roberts, Kim Basinger, Michelle Pfeiffer, Sharon Stone, Jodie Foster, Demi Moore och Madonna men Ephron ville ha Ryan efter deras samarbete på ”När Harry mötte Sally” (1989).
 
Resultatet var en succé då kritiker hyllade den som en av världens bästa romcoms och intäkter landade på över 227 miljoner dollar (på en 21 miljoners budget). Den Oscarsnominerades för Bästa manus och originalsång. Den var en av 1993 års största kassasuccéer och en av de mest framgångsrika romantiska komedierna någonsin.
 
I sin recension från 2018 skrev Sofie Eliasson att det inte går ”att värja sig från Ryan och Hanks. De är den typen av skådespelare som gör att man kan se en film bara för att de är med i den. I "Sömnlös i Seattle" spelar de också så bra mot varandra att allt det överdrivna bleknar bort.”
 
Se trailern här:
 
 
Här kan du se ”Sömnlös i Seattle”:
Ikväll på TV3 18.40
Hyr/köp på SF Anytime och liknande tjänster 
| 2 mars 2024 06:00 |