Film

Skribent

Alexander Kardelo

16 november 2023 | 05:00

Kvällens tv-tips: Hur lyckas han? Spielberg skapade magi i 90-talets mest perfekta popcornfilm

Man tröttnar aldrig på Steven Spielbergs banbrytande äventyrsfilm från 1993.
Ja, vi pratar såklart om ”Jurassic Park”, kronjuvelen i Steven Spielbergs långa och imponerande filmografi. Denna torsdagkväll går den att se på …
 
Det var många i Hollywood som ville åt boken av Michael Crichton, författaren bakom ”Westworld” - en annan historia om en avancerad nöjespark med glitchar i systemet. Bland annat James Cameron, som såg framför sig en actionpackad skräckfilm. Kanske något i stil med ”Aliens”?
 
Men projektet hamnade snart i knät på Steven Spielberg som förstod att familjevänligt var vägen att gå. Själv har han varit fascinerad av dinosaurier sedan barnsben, och gjorde ”Jurassic Park” till filmen han själv hade velat se som ung.
 
 
Historien är nog välbekant vid det här laget. Filmen tar oss till en ö där godtrogne miljardären John Hammond har smällt upp en turistattraktion med livs levande dinosaurier. Sam Neill, Laura Dern och Jeff Goldblum är en trio forskare och experter som ska få en förhandstitt. Hammonds två barnbarn hakar på resan och häpnas snart av både T-Rexar och raptorer. Men bestarna är så mycket trevligare bakom galler… När tekniken får en knäpp och säkerheten slås av blir det inte längre lika kul för besökarna.
 
För oss som tittar är det iallafall ren och skär underhållning. Spielberg bjuder på en riktig åktur i högt tempo. Och lika fantastiska som dinosaurierna är för filmens karaktärer, lika otroliga var de (och specialeffekterna bakom dem) för oss som upptäckte "Jurassic Park" redan på 90-talet.
 
Detta var nämligen en av de första filmerna att använda sig av CGI i större skala. Regissören hade egentligen tänkt använda sig av stop motion för flera av filmens scener, men så ringde Industrial Light & Magic och hade något nytt och spännande att visa upp. Resultatet? Varelser som varit utdöda i 65 miljoner år fick komma till liv igen, med hjälp av toppmoderna datortricks.
 
 
Spielberg lyckades för övrigt med en ännu mer häpnadsväckande bedrift under 1993. Parallellt med spännande matinéäventyr i ”Jurassic Park” jobbade han på det otroligt starka förintelsedramat ”Schindler’s List” som släpptes bara ett halvår senare. En mångsidig mästare, den saken är klar.
 
Här kan du se "Jurassic Park":

• Ikväll 22:00 på Kanal 9
• Streama på Netflix
• Streama på Viaplay
• Streama på Prime video
• Streama på SkyShowtime
 
| 16 november 2023 05:00 |