Film

Skribent

Andreas Samuelson

9 oktober 2023 | 09:30

Kvällens TV-tips: Se ”Barbie”-regissörens stjärnspäckade Oscarsdrama ikväll

Innan hon tog över filmåret 2023 med ”Barbie” så regisserade Greta Gerwig en stjärnspäckad, Oscarsbelönad filmatisering av ”Unga kvinnor”. Se den på TV8 ikväll.
”Barbie” blev i år den första filmen av en kvinnlig regissör som drog in över en miljard dollar internationellt. Men det är knappast Greta Gerwigs första framgång bakom kameran även om få filmer kan mäta sig med den ekonomiskt. Solodebuten ”Lady Bird” var en oväntad biosuccé som omfamnades av kritikerna och vann flera priser samt Oscarnominerades.
 
Den ledde däremot till en påkostad filmatisering av Louisa May Alcott klassiska 1800-talsroman ”Unga kvinnor”. Historien har filmats sex gånger tidigare men Gerwig bevisade att hon hade nya, fräscha vinklar att erbjuda det romantiska kostymdramat.
 
Berättelsen följer de fyra systarna March, deras relationer med varandra och pojkar under amerikanska inbördeskriget. Främst lär vi känna äldsta systern Meg (Emma Watson) samt tonåriga Jo (Saoirse Ronan) med sina författardrömmar. Som systrarna Amy och Beth ser vi  Florence Pugh respektive Eliza Scanlen.
 
Med en imponerande rollista som även inkluderar Laura Dern som mamman, Timothée Chalamet, Meryl Streep, Bob Odenkirk och Chris Cooper var filmen en garanterad kvalitetsfilm. Kritikerna älskade den och den vann flera priser, inklusive en Oscar för Bästa kostym (varav totalt sex nomineringar).
 
Ett ytterst välgjort, välspelat kostymdrama som med humor och intelligens lyckas injicera tänkvärd, modern feminism i sin gammaldags miljö. I sin recension från 2019 skrev Jonna Vanhatalo att filmen är ”en sprudlande och livsbejakande film, så härlig att jag ibland skrattar högt. Emellanåt blir det också riktigt berörande och jag fäller några tårar, men i slutändan är det den härliga känslan som sitter i.”
 
Här kan du se ”Unga kvinnor”:
 
• Ikväll på TV8 kl 21.00
• Streama på Viaplay
• Streama på Tele2 Play
| 9 oktober 2023 09:30 |