Film

Skribent

Andreas Samuelson

23 februari 2024 | 04:00

Kvällens TV-tips: 2021 års bästa film fick toppbetyg: "Inte ett enda överflödigt ögonblick"

Sveriges kritikerkår var eniga om 2021 års bästa film och Moviezine var inte sena att hålla med när vi gav högsta betyg. Se den på TV ikväll.
Trots Hollywood-filmer som Denis Villeneuves ”Dune”, Paul Thomas Andersons "Licorice Pizza”, Guillermo del Toros ” Nightmare Alley”, Jane Campions ”The Power of the Dog” och Steven Spielbergs ”West Side Story” så var det ett japanskt drama som vann kritikernas hjärtan 2021.
 
Ryusuke Hamaguchis ”Drive My Car” tog hem förstaplatsen på listan över svenska filmkritikers favoritfilmer från året. Den vann även tre priser på filmfestivalen i Cannes där den hade premiär, fyra Oscars (inklusive för Bästa utländska film) och har utnämnts till en av 2000-talets bästa filmer.
 
Handlingen utspelas i en och kring en Saab 900 Turbo som sveper genom japanska stor- och småstäder. Turerna går från och till repetitioner och provspelningar av Anton Chekhovs teaterstycke “Onkel Vanja”. En terapeutisk relation byggs upp mellan chauffören (Tōko Miura) och passageraren, pjäsens skådespelare och dramatiker (Hidetoshi Nishijima).
 
Viktor Jerner var enig i att dramat var årets bästa film och skrev i sin recension från 2022 att filmen är ”en upplevelse som är så pass uppslukande och gripande att tre timmar sällan har känts smidigare. Det är en meditativ, omsorgsfull och väldigt lång historia om trasiga människor men den rör sig som en väloljad maskin och har inte ett enda överflödigt ögonblick.”
 
Se trailern här:

 
Här kan du se ”Drive My Car”:
Ikväll på SVT2 21.45
Streama på Cineasterna
Hyr/köp på SF Anytime och liknande tjänster 
| 23 februari 2024 04:00 |