Film

Skribent

Andreas Samuelson

22 maj 2022 | 06:00

Kunglig dokumentär om Kungen kommer

Nu kommer dokumentären svenska folket väntat decennier på - nämligen den om vår egen kung Carl XVI Gustaf!
Kungligt värre blir det när Karin af Klintberg gör dokumentärfilm om vår egen kung i samarbete med SF Studios. Klintberg har tidigare regisserat Guldbaggebelönade ”Ebbe the Movie” (om Ebbe Carlsson) och ”Filip & Fredrik presenterar Trevligt folk” (om Filip Hammars och Fredrik Wikingssons följe av somaliska bandyspelare i Borlänge). Nu har hon alltså följt vår egen Carl Gustaf som första journalist någonsin efter att ha uppvaktat (läs: tjatat på) hovets informationsavdelning under två års tid.
 
Klintberg har sedan förra våren följt kungen under flera möten på avstånd, formellt, tu man hand och på alla möjliga platser från slottet till sommarstället på Öland. Vi är såklart nyfikna på innehållet och enligt SF Studios pressmeddelande så handlar samtalen om allt från barndomen till kungalivets upp- och nedgångar.
 
- Jag vill skapa en modern film om ett inte lika modernt yrke. Jag vill veta hur kungen har mått och hur han tycker att det har gått. Intervjuar man någon tillräckligt länge så brukar det gå att få ganska vettiga samtal, säger Karin af Klintberg.
 
Risken för en tråkig, trygg och smickrande TV-produktion minskas tacksamt av Klintberg, som vunnit Stora journalistpriset två gånger, ligger bakom TV-hits som ”Historieätarna” och ”Värsta språket” samt fick självaste Stefan Löfven att grina med Filip & Fredrik-filmen. Dessutom produceras den av Stina Gardell som levererat grymma dokumentärer som ”Jag är min egen Dolly Parton”, ”Jag är Ingrid” och ”Världens vackraste pojke”.
 
”Kungen” beräknas ha biopremiär 24 februari 2023 och vi ser fram emot att grotta ner oss i den folkligaste kändisen vi har och hans liv och lustar.
| 22 maj 2022 06:00 |