Film

Skribent

Emil Skelterwijk

26 februari 2014 | 21:01

Kungafamiljens filmsmak avslöjad

Vem föredrar Jim Carrey-komedier och vem missar inte en ny Bondfilm?

Monarkin i Sverige är en av världens äldsta och lika länge som den har funnits har vi suktat efter kännedom om kungafamiljens liv. Vi får helt enkelt inte nog av Kung Carl Gustav XVI & co. Ibland känns det som, efter åtskilliga lästa artiklar ur diverse skvallertidningar, att vi vet mer om dem än vad de vet om sig själv.

Men en sak flera tusen redaktörer med betydligt mer ansenlig dignitet än jag har missat, är vilka filmer som går hem på Slottet. Jag struntade i min bristfälliga ranggrad i journalistiken och tog kontakt med hovexperten Daniel Nyhlén för att lösa 2010-talets största mysterium: kungafamiljens filmsmak!

Hallå Daniel Nyhlén. Kan du berätta, vem är du?

- Mångårig journalist med bakgrund som redaktör på flera större tidningar. Idag är jag entreprenör och driver olika mediesajter.

Hur länge har du varit expert på kungafamiljen och varför valde du just att bli expert på kungafamiljen?

- Det började när jag arbetade på Svensk Damtidning i början av 2000-talet. Det kom sig naturligt i och med jobbet. Senare arbetade jag även under flera år som hovreporter på Aftonbladet.

Är kungafamiljen filmälskare överlag?

- Ja, det tror jag. De älskar nog en dos verklighetsflykt som oss andra.

Vad gillar kronprinsessan Victoria för filmer?

- Kronprinsessan Victoria älskar romantiska komedier. En favorit är Jim Carrey och filmen "Bruce den allsmäktige".

Prins Carl Philip då, vad har han för filmsmak?

- Prins Carl Philip är mer inne på actionrullar och inte så förvånande gillar den racerintresserade prinsen "The Fast and the Furious"-filmerna.

Vad ligger kungen närmast hjärtat när det kommer till film?

- Kungen är en James Bond-fantast. Han brukar gå på en hemlig förhandsvisning på en privat bio i Stockholms city med sina närmsta vänner innan premiären av aktuell 007-rulle.

Hur är det med Drottning Silvia och prinsessan Madeleines filmsmak?

- Drottning Silvias och prinsessan Madeleines filmsmak känner jag inte till.

Då kan ni äntligen bocka av den punkten från era "kunskap-om-kungafamiljen"-quiz. Kungafamiljens filmsmak är demaskerad! Kom ihåg var ni först läste om det så lovar jag er att återkomma med en uppdaterad artikel när Estelle och prinsessan Madeleines nyfödda delger sina favoritfilmer. Vi kan bara be om att de inte tar efter morbror Philips filmsmak!

| 26 februari 2014 21:01 |