Film

Skribent

Andreas Samuelson

15 mars 2024 | 13:00

Kultförklarad B-skräckis från 1985 rebootas - får helt ny trilogi

Vad som först ansågs som en dålig ”Gremlins”-kopia fick både kultstämpel och tre uppföljare. Ny planeras en helt ny ”Ghoulies”-trilogi.
Succén ”Gremlins” (1984) inspirerade en lång rad kopior i form av skräckkomedier med små, elaka monster som terroriserade diverse människor. En av dem var ”Ghoulies” (1985) där de fula, små titelvarelserna väcks till liv av en slags satanistisk bibel.
 
Filmen spelades faktiskt in samtidigt som ”Gremlins”, vars filmbolag Warner Bros. stämde för att hindra dem från att använda den snarlika titeln men förlorade. ”Ghoulies” blev en relativt stor framgång som resulterade i tre uppföljare, varav den senaste kom ut 1994.
 
Nu har originalfilmens skapare, regissören Luca Bercovici och manusförfattaren Jefery Levy, planer på att återuppliva franchisen med en helt ny trilogi. Duon har precis 30 år efter senaste filmen lyckats köpa rättigheterna till filmserien. Förutom tre nya filmer utlovas även en serie böcker samt en exklusiv serie nya figurer, kostymer och samlarsaker, skriver Fangoria.
 
Redan 2020 startade filmskaparna en insamling på Change.org för att kunna reboota franchisen.
 
- En hel generation växte upp med ”Ghoulies", och var både rädda, förskräckta, äcklade och skrattade hysteriskt. Filmens räckvidd var och är legendarisk. Barn som är rädda för att använda toaletten av rädsla för den slemmiga gröna varelsen som kan gömma sig i den. "De får dig till slut". Den sloganen har varit ett eko genom decennierna; legioner av människor i en viss ålder kommer att känna igen det omedelbart, troligen med ett leende, för ”Ghoulies” är för alltid inbäddad i den generationens barndom, man minns den med glädje; den första gången när de såg på bio eller på videobutikernas hyllor, sade Bercovici då.
 
Det är stora ord om en B-film som kanske mest levt i skuggan av klassiska ”Gremlins”, som fortfarande inte fått en andra uppföljare. Men kanske är det en större titel i USA. Och fans av B-skräck har troligen något att se fram emot. Men ”Law & Order”-stjärnan Mariska Hargitay, som debuterade i originalfilmen, lär knappast återvända...
 
Se trailern till ”Ghoulies” här:
 
 
Har du sett någon av filmerna i serien?
| 15 mars 2024 13:00 |