Film

Skribent

Alexander Svensson

19 september 2023 | 15:00

Kritikerna är lyriska över "The Creator" - i samma klass som "Blade Runner"

Premiären närmar sig för Gareth Edwards episka sci-fi-rulle, och kritikerreaktionerna är överväldigande positiva.
“The Creator” är något så ovanligt som en helt originell blockbusterfilm. Det är ingen uppföljare, remake, prequel eller ens baserad på en bok eller ett TV-spel. Regissören Gareth Edwards (Rogue One) har arbetat helt utifrån en egen idé, och resultatet verkar, av tidiga reaktioner att döma, bli något väldigt speciellt.
 
Kritikernas tankar om filmen har nu letat sig ut på X (före detta Twitter), där de mer eller mindre enhälligt hyllar filmen, och bland annat beskriver den som en sci-fi i samma klass genreklassikerna “Star Wars”, “Blade Runner” och “Alien”. Se ett urval reaktioner här nedan:
 
 
 
 
 
“The Creator” handlar om soldaten Joshua (John David Washington), som under ett krig mellan människor och A.I får i uppdrag att eliminera A.I-sidans nya supervapen. Det hela blir dock svårare än han tänkt när det visar sig att vapnet är ett A.I-barn (spelad av nykomlingen Madeleine Yuna Voyles). I övriga roller syns bland andra Ken Watanabe ("Godzilla"), Gemma Chan ("Eternals") och Allison Janney ("I, Tonya"). Svensk premiär är den 29 september. 
 
| 19 september 2023 15:00 |