Film

Skribent

Alexander Kardelo

18 maj 2020 | 09:23

Kommer efterlängtade ”Tenet” verkligen gå upp på bio i juli?

Det är frågan som håller filmälskare vakna på nätterna just nu. Här är vad vi vet.
”Tenet” - med premiär 17 juli - är den enda sommarfilmen som ännu inte har tvingats flytta på sig.

Medan coronaviruset tog död på hela biovåren, står Christopher Nolans mystiska thriller kvar - och kan med lite tur markera början på vår återgång till en mer ”normal” livsstil där bio är ett självklart och kärt nöje.

De senaste veckorna har det dock diskuterats flitigt huruvida Warner Bros strategi med ”Tenet” kommer hålla. Med två månader till premiär börjar det nämligen bli dags att sätta i nästa växel med marknadsföringen, eller ta beslut om ett nytt datum. Vad säger de amerikanska medierna om läget? Vi summerar:

Deadline skriver att Warner Bros vill se 80 procent av världens biografer öppna innan de släpper ”Tenet”. Det inkluderar också biograferna i New York, Los Angeles och San Francisco, tre mycket viktiga städer som vanligtvis står för 25% av en films lokala intäkter under premiärhelgen. (Det är inte klart när amerikanska biografer kan öppna igen.)

Den påkostade actionthrillern kräver minst 3500 biodukar i USA och 30.000 runt om i världen för att det ska bli ekonomiskt hållbart. Om man inte ser några positiva besked inom de närmsta tre veckorna, kommer studion att senarelägga premiären av ”Tenet”.

Skulle "Tenet" flyttas så slipper vi vänta alltför länge. Det är mest troligt att filmen släpps den 14 augusti, istället för "Wonder Woman 1984", som då skjuts på till december.
 
 
Så hur står det till med världens biografer just nu?

Slashfilm berättar att Tyskland har släppt på vissa restriktioner, vilket tillät en handfull biografer att öppna på nytt under helgen. Men majoriteten av biografkedjorna väljer att avvakta - de får enbart fylla salongerna till 25-30% vilket inte blir tillräckligt lönsamt.

Variety tillägger att Storbritannien kan få återvända till biomörkret den 4 juli. Då anser den brittiska regeringen att det kan vara säkert att öppna upp nöjesanläggningar igen, så länge de följer sina säkerhetsföreskrifter.
 
Svenska Filmstaden håller stängt sedan 17 mars. Filmstadens pressavdelning meddelade MovieZine idag att man ännu inte vet när biograferna kan öppna.

Det är många om och men just nu. Bara för att biograferna öppnar på nytt betyder det inte att publiken känner sig säkra och bekväma med att gå på bio med främlingar igen.

Men Washington Post menar att Warner Bros håller fast vid sina premiärplaner för "Tenet", med förhoppningen att den ska kickstarta filmbranschen igen. Enligt tidningen har studion redan börjat boka in intervjuer (via Zoom) för filmmedia, och en andra trailer ska släppas inom kort.
 
Kommer du gå på bio och se "Tenet" om den släpps 17 juli? Kommentera nedan.
| 18 maj 2020 09:23 |