Serie

Skribent

Andreas Ziegler

18 juni 2016 | 18:00

Kommer nya ”MacGyver” klara mer än en säsong?

Ge honom en schweizisk armékniv, ett gem och ett tuggummi och han kan klara av i stort sett vilken situation som helst. ”MacGyver” var en av 80-talets populäraste serier. Nyligen skrotades pilotavsnittet för nyversionen, och CBS bestämde sig för att göra om det från scratch. Frågan är om MacGyver verkligen funkar idag.
Ge honom en schweizisk armékniv, ett gem och ett tuggummi och han kan klara av i stort sett vilken situation som helst. ”MacGyver” var en av 80-talets populäraste serier. Nyligen släpptes en trailer för den nya serien med samma namn, som kommer visas under hösten. Frågan är om MacGyver verkligen funkar idag.

Jag köpte nyligen en samlingsbox med ”MacGyver”. Jag har kommit fram till att det egentligen inte var en bra serie. Manusen verkar vara skrivna av en tolvåring och skådespelarinsatserna är snäppet bättre än i porrfilmer. Men det är ju inte på grund av manusen eller skådespelarna som ”MacGyver” blev kultförklarad. Nej, det är ju på grund av titelfigurens uppfinningsrikedom och de relativt spännande actionsekvenserna. Den stora frågan nu, när serien ska uppdateras, är om konceptet verkligen kan mäta sig med våra samtida serier, varav många faktiskt har riktigt bra manus och skådespelare.

MacGyvers essens


Om vi nu ändå ska ha en ny MacGyver, finns det ett par saker som måste vara med. Annars är det ingen idé att kalla serien ”MacGyver”. A och O är, så klart, uppfinningarna. I originalserien fick vi se Richard Dean Andersons vackra händer konstruera allt från en dyrk av ståltråden i en glödlampa till ett fullt fungerande flygplan av saker han hittade i ett skjul. Det är detta som gör MacGyver till en unik hjälte. Han kan gå in i vilken situation som helst och lyckas improvisera fram lösningar med saker han hittar på vägen. Den enda standardutrustningen han har är sin schweiziska armékniv och ofta även en rulle silvertejp. Han behöver inga vapen. Faktum är att han avskyr vapen och att skada andra människor mer än han behöver. Detta borde göra honom rätt så impopulär hos USA:s vapenlobby. Man får hoppas att trycket från dem inte är alltför starkt i dagens klimat. Serien verkar ha kommit runt detta lite genom att låta George Eads spela MacGyvers partner. Den sista pusselbiten som utgör MacGyvers essens är det faktum att han är helylle. Han har en stark moralisk kompass och hjälper alla som behöver hjälp. Han dricker inte, röker inte och verkar knappt ha behov av sexuellt umgänge. Det kanske inte låter så piggt, men det funkade i sju år för originalserien.

Richard Dean Anderson vs. Lucas Till




Samtidigt som det är viktigt att komma ihåg vad som gör MacGyver till just MacGyver, är det minst lika viktigt att den nya serien faktiskt är en modern tolkning, eller i alla fall en nytolkning. För vi vill inte se Lucas Till, den nye MacGyver, försöka imitera Richard Dean Anderson. Det skulle bara sluta i katastrof. Anderson kanske inte är den bästa skådespelare som någonsin levt, men han har en oneklig charm som den uppfinningsrike pacifisten. Vad vi fick se av Tills tolkning i trailern (som sedan skrotades), känns han som en överdrivet käck kille. Lägger man ihop detta med hans långa hår, får man en av Hanson-bröderna (ni som är för unga för att komma ihåg dem kan googla MMMBop). Jag har inget emot Hanson-bröderna. Jag vill bara inte se en av dem i titelrollen i ”MacGyver”.

Dana Elcar vs. George Eads




En av de största frågorna jag hade efter att ha sett första trailern är varför in i helvete George Eads fick rollen som Lincoln, MacGyvers nya partner. Texasbon Eads är mest känd för rollen som Nick Stokes i ”CSI”. Han var en av få skådespelare som var med från början till slut. Min gissning är att detta berodde på att det kan vara rätt bekvämt att alltid ha ett jobb att gå till; det är inte många skådespelare som har den sortens trygghet. En annan anledning till att han valde att stanna så pass länge som han gjorde var troligtvis att han kanske inte fick så många andra bra erbjudanden, vilket beror på att han är en rätt tråkig skådespelare. Och nu ska han alltså spela MacGyvers partner. Saken är den att MacGyver aldrig haft en långvarig partner. För trots att han alltid hjälper de som behöver hjälp, vare sig det är nya bekantskaper eller gamla vänner, är MacGyver i grund och botten en ensamvarg. Det närmaste en partner han hade i originalserien var hans bästa vän och chef, Pete Thornton, sympatiskt spelad av Dana Elcar. Eads kan mycket väl vara bra. Men jag tror inte han kan mäta sig med Elcars mulliga mysfarbror.

Ett modernt format


Precis som moderna tolkningar av gamla karaktärer är ett måste, är det även viktigt att uppdatera själva formatet. I originalserien fick vi se MacGyver åka till nya platser och träffa nya människor i stort sett varje vecka. Serien hade ett typiskt Veckans Skurk/Veckans Fall-format. Och det funkade ju fint på 80-talet. Idag, då vi ofta sträck-ser våra favoritserier, är publiken dock ute efter en serie som berättar en längre berättelse över ett antal avsnitt. I ett modernt format ingår även ett bättre manus. För de manusförfattarna som skrev manus till originalserien hade åkt ut med huvudet före om de lämnade in ett sådant manus idag.

Murdoc




Ni som läste min lista över 10 Ruggiga Jävlar i TV-serier vet att jag är stormförtjust i Murdoc, MacGyvers helgalne ärkefiende. På sätt och vis påminner han om Jokern. Han drivs visserligen av ett behov av att döda MacGyver medan Jokern drivs av ett behov av kaos, men likheterna finns där. Ett ärrat ansikte, en förkärlek för ”leksaker” och ett helgalet skratt är ett par av dessa likheter. Jag hoppas sannerligen att de tar tillbaka Murdoc och gör honom lika galen som han var i originalserien. Och om de har vett nog att ge den nya serien ett modernt format, kanske vi kan få se ett antal avsnitt med den svårdödade ärkefienden på raken.

Kortlivad?


Konkurrensen är hård i dagens TV-serie-klimat. Det släpps många fler serier nu för tiden, eftersom folk föredrar att sträck-se riktigt bra serier, vilket görs möjligt av diverse streamingtjänster. Detta ställer dock även höga krav på nya serier; ska de klara sig längre än en säsong, måste de dra ordentligt med publik. Jag vet att jag kommer se i alla fall ett par avsnitt av den nya serien. Men om den inte bjuder mig på en riktigt saftig berättelse, som drar mig tillbaka vecka efter vecka, vet jag, ärligt talat, inte om jag kommer kolla mer än just ett par avsnitt. För det räcker inte längre med kluriga uppfinningar och stora explosioner; jag vill, precis som alla andra, bli bjuden på en spännande och intressant berättelse. Och jag tror faktiskt inte att den där tråkiga killen från ”CSI” och den bortglömda Hanson-brorsan kan bjuda mig på något sådant.

Vad tror ni?

Kommer den nya ”MacGyver” bli en hit?      
| 18 juni 2016 18:00 |