Serie

Skribent

MovieZine

21 november 2022 | 13:30

Disney+ spelar in sin första svenska originalserie

"Koka björn" är baserad på Mikael Niemis kriminalroman och utspelar sig i norra Sverige år 1852.
Idag presenterar Disney+ sin första nordiska originalproduktion, en svensk deckare med titeln ”Koka björn”. Streamingtjänsten beskriver serien som ”en spännande och djup berättelse i en storslagen Nordic Noir-miljö”.
 
Serien i sex avsnitt är baserad på en roman av svenska författaren Mikael Niemi ("Populärmusik från Vittula"). Berättelsen handlar om en lokal pastor och en förrymd samisk pojke som utreder en oväntad mordgåta samtidigt som de utvecklar en djup relation. Manus skrivs av Jesper Harrie ("Fartblinda", "Bonusfamiljen" och "Solsidan").

- Jag känner en stor glädje och förväntan inför produktionen av ”Koka björn”. Det ska bli spännande att följa samepojken Jussi, hans möte med pastorn, och att se deras kamp mot ondskan som härjar i den norra vildmarken. Vi får följa en berättelse om list och mod, men också om människans längtan efter både gudomlig och mänsklig kärlek, säger författaren Mikael Niemi i ett pressmeddelande.
 
Foto: Ulf B. Jonsson.
 

En norrländsk detektivgåta i ”Koka björn”

 
”Koka björn” utspelar sig sommaren 1852 i byn Kengis i norra Sverige. Vi möter den nyutnämde pastorn och hans familj i en storslagen miljö nära den norra polcirkeln. Pastorn får en andlig uppenbarelse som starkt påverkar samerna och Tornedalingarna, samtidigt som en herdeflicka hittar en kropp i i våtmarken i närheten. Snart ger sig byborna ut på jakt efter mördarbjörnen som de misstänker ha löpt amok.
 
Medan invånarna i samhället söker efter den mordmisstänkte björnen får pastorn en känsla av att det är någonting annat som har hänt. Snart därefter hittas ytterligare en död flicka och pastorns misstankar stärks. Han och Jussi, en fattig samisk pojke, börjar tillsammans utreda de fruktansvärda händelserna.
 
”Koka björn” är producerad av Miira Paasilinna, Martin Person och Mia Welin på Anagram Sweden för The Walt Disney Company Nordic & Baltic.
| 21 november 2022 13:30 |