Film

Skribent

Fredrik Adolvsson

11 februari 2024 | 18:30

3 tidlösa klassiker släpps på HBO Max! De här filmerna måste alla ha sett

När såg du en 85 år gammal film senast?
Jag dömer ingen. Hur filmintresserad du än är, lär det alltid finnas luckor. Klassiker och filmhistoriskt viktiga rullar som du av en eller annan anledning råkat missa. Det händer oss alla.
 
Men desto viktigare då att ta tillfället i akt när det dyker upp. Den här helgen har HBO Max lagt upp tre klassiska Hollywood-historier som varje filmkänner bör ha kollat in. Vad som är ännu bättre? Alla är rikrigt bra! 
 

Casablanca (1939)

 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 
Ingrid Bergman möter Humphrey Bogart i ett romantiskt och genuint spännande drama där Bogie måste välja mellan kärleken till en kvinna och att rädda livet på hennes man.
 
Personkemin mellan Bogart och Bergman är påtaglig, och det hela blir inte sämre av att favoriten Peter Lorre dykerupp i en stark biroll. Alla tre experter på att leverera den fanastiska dialogen.
 
På 1943 års Oscarsgala tog "Casablanca" hem tre av sina åtta nomineringar. Bästa film, regi och manus efter förlaga. Den förtjänade varenda en.  
 

Trollkarlen Från Oz (1939)

 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 
Dorothy sveps iväg av en tornado och hamnar i det magiska landet Oz, där hon slår hon följe med Plåtmannen, Fågelskrämman och ett fegt lejon för att hitta Trollkarlen som kan hjälpa henne hem. En underhållande och fantasifull saga, fylld av levande färger och bra musik.
 
Vill du må lite sämre kan du läsa på om hur det gick till på inspelningarna, bakom kulisserna. 16-åriga Judy Garland, som spelade Dorothy, ska ha tvingats äta piller för att gå ner i vikt, för att hålla sig vaken och för att kunna varva ner.
 
"Trollkarlen från Oz" är ett intressant tidsdokument över Hollywood på mer än ett sätt.
 

Borta med vinden (1942)

 
A79bf13fb08aa85e22b8c334655015cf borta med vinden
 
En av filmhistoriens stora biosuccér, och justerat för inflation är "Borta med vinden" fortfarande den film som dragit in mest pengar. Någonsin.
 
Clark Gable spear Rhett Butler mot Vivien Leighs Scarlett O'Hara, i detta romantiska epos om livet i den amerikanska södern under det amerikanska inböderskriget. Scarlett är den starka men bortskämda kvinnan som suktar efter en upptagen man. Åtmnstone tills Rhett kommer in bilden.
 
"Borta med vinden" är ett välgjort och engagerande drama som tog hem 10 Oscars, men som också har kritiserats för ge en förskönande bild av de amerikanska sydstaterna och av slaveriet. Den är definitivt värd en djupare analys.
 
Filmerna finns tillgängliga för streaming på HBO Max, från och med den här helgen.
 
När såg du en 85 år gammal film senast?
| 11 februari 2024 18:30 |