Film

Skribent

Mats Karlsson

10 juni 2010 | 12:13

Klart för sex nya Irene Huss-filmer

De första sex filmerna som släpptes under 2007 gav tydligen mersmak, för nu planeras det sex nya filmer om Göteborgspolisen Irene Huss.

De första filmerna om Irene Huss, baserade på Helene Turstens böcker, har haft stor framgång på dvd och tysk TV. Nu återkommer Angela Kovács som den Göteborgsbaserade kriminalinspektören i sex nya filmer. Även Lasse Brandeby och Reuben Sallmander kommer tillbaka i teamet kring Irene Huss. Inspelningarna påbörjas i oktober.

-  Det ska bli kul att återigen spela Irene Huss och jobba med bland annat Lasse och Reuben. Jag är väldigt nöjd med vad vi åstadkom med de första filmerna och jag tror att vi har alla förutsättningar att göra något minst lika bra den här gången, säger Angela Kovács.

Den första filmen i den nya serien är baserad på Helene Turstens kommande bok "Den som vakar i mörkret", som släpps 25 augusti. Övriga filmer är baserade på böckerna "En man med litet ansikte" och "Det lömska nätet" samt på originalhistorier skrivna av Tursten.

- "Den som vakar i mörkret" handlar om stalking och den maktlöshet som drabbar människor som utsätts för det. Nuförtiden, när våra liv finns överallt på internet, kan vem som helst få en stalker på halsen, säger Helene Tursten om sin nya bok.

Den första Irene Huss-serien har varit mycket framgångsrik. Samtliga sex filmer tog sig in på topp 5-listan av mest sålda och uthyrda DVD i Sverige och har totalt sålts i drygt en halv miljon exemplar. När filmerna visades i Tyskland sågs de av drygt tre miljoner tittare, vilket motsvarade en total tittarandel på 15 procent. I Sverige har de tidigare bara visats på betal-tv, men under hösten visar Kanal 5 samtliga filmer.

De nya filmerna beräknas få premiär på DVD hösten 2011. Senare kommer filmerna även att visas på Tysklands största TV-kanal ARD och Kanal 5 i Sverige.

| 10 juni 2010 12:13 |