Film

Skribent

Mats Karlsson

23 januari 2013 | 11:01

Kina har klippt bort en fjärdedel av "Cloud Atlas"

Hela 42 minuter från filmen är bortklippt i den kinesiska versionen.

Den omtalade "Cloud Atlas" av Lana och Andy Wachowski och Tom Tykwer har fortfarande inte gått upp i alla länder. Häromdagen premiärvisades filmen i Peking, men chockerande nog var filmen inte längre än 130 minuter, till skillnad mot den ursprungliga speltiden på 172 minuter. Med andra ord är filmen nedklippt med 42 minuter, skriver Hollywood Reporter.

Desto mer överraskande är att ingen av regissörerna har varit delaktiga i redigeringsarbetet. Det är de kinesiska samproducenterna som fick ansvaret att göra filmen mer passande för den kinesiska marknaden. Kinesisk media rapporterar att scener med passionerade kärleksscener har blivt bortklippta, medan scener som vapenvåld och bortslitande av en karaktärs hals fick vara kvar. Eftersom homosexuella scener är väldigt tabu i Kina spekulerar man att mycket av karaktären Robert Frobishers (Ben Whishaw) händelseförlopp har blivit bortklippt.

"Cloud Atlas" går upp här i Sverige 22 februari och är samma version som har visats i USA, det vill säga 172 minuter lång.

| 23 januari 2013 11:01 |