EXKLUSIVT

Skribent

Alexander Kardelo

21 november 2021 | 17:00

Kenneth Branagh gömde ett Marvel-påskägg i 60-talsfilmen "Belfast"

Finbesök på Stockholms filmfestival! MovieZine mötte Kenneth Branagh för några snabba frågor om Thor, Oscarshajpen och barndomsfilmer.
Stockholms filmfestival fick finbesök under sista helgen när Hollywood-stjärnan Kenneth Branagh presenterade sin nya film "Belfast". På lördagskvällen dök han upp på biograf Skandia för att ta emot priset Stockholm Achievement Award och möta publiken.

Som skådespelare och regissör har Branagh har gjort det mesta på filmduken - från Shakespeare och Agatha Christie-deckare till storfilmer med Christopher Nolan. Regissörskarriären sträcker sig över 30 år med både familjefilmer, Marvel-action och kostymdraman. Nu är han tillbaka med sin mest personliga film hittills.

"Belfast" är en svartvit barndomsskildring, som med både våldsamheter och värme berättar om en pojkes uppväxt med en kärleksfull familj i en orolig tid. Biografen blir en verklighetsflykt för lille Buddy, och många av scenerna är direkt inspirerade av Branaghs egna barndomsupplevelser från Nordirland.

- Filmen är berättad genom en nioårings ögon. Det är en version av mig, men också genom ett filter av minnen, berättade Branagh för pressen på röda mattan.
 
 
Jag la märke till ett Marvel-påskägg i filmen. Kan du berätta om det?

- År 1969 blev jag introducerad för Marvels serietidningar för första gången. Det var främst "Thor" som verkligen fångade mig. På sätt och vis ville jag markera hur extraordinärt det var, att som nioåring läsa en serie utan den blekaste tanke på att jag någon gång i livet kunde göra film av den. Det visar vilken episk resa som livet kan ta med en på. Från att man sitter på trottoaren med en Marvel-serie i Belfast år 1969 till att faktiskt sitta med Kevin Feige år 2011, på väg att släppa en film ut i världen.

Vilka var de filmer som gjorde störst intryck på dig som barn?

- De stora, breda färgfilmerna i Widescreen och Technicolor - några av dem nämns i filmen. "Chitty Chitty Bang Bang", där en flygande bil fick oss att luta oss framåt i biostolen som om vi skulle falla in i vita duken. "Giganternas kamp" med Raquel Welch, som väckte min pubertet eftersom hon var så enormt vacker att se på. Och överlag de där stora färgfilmerna som helt slukade en.
 
- Men också svartvita filmer på tv. Jag såg westerns som till exempel "Sheriffen" och "Mannen som sköt Liberty Valance". På ett sätt reflekterade de världen som jag såg den, för Belfast kändes ibland som vilda västern.
 
Foto: Stockholms filmfestival
 
Under en prisceremoni igår kväll tog Kenneth Branagh emot Bronshästen för sin långa karriär inom film. I vinter kan det bli fler priser: "Belfast" är redan starkt Oscarstippad, men själv lägger han inte för stor vikt vid priser och utmärkelser:

- Oscar? Nej, jag tänker på främst på publiken. Det glittrande pris man vill ha är att folk kommer och ser ens film. Resten får filmgudarna ta hand om. Vi vill bara få folk att gå på bio igen, och filmfestivaler som denna gör ett fantastiskt jobb i att locka folk tillbaka till bion, säger Branagh.
 
 
"Belfast" får smygpremiär redan 25-26 december på utvalda biografer över hela landet, och ordinarie biopremiär 21 januari 2022.
| 21 november 2021 17:00 |