Skribent

Patrik Jonsson

28 mars 2013 | 23:01

Kan "Rogue" bjuda på en stabil kvinnlig karaktär?

På onsdag, den 3:e april, har DirecTV premiär för sin nya thrillerserie "Rogue" och just därför tänkte jag att vi skulle ta oss en närmare titt på denna ikväll.

Jag kan väl dra handlingen här direkt så ni vet vad denna ska handla om. 

"Rogue" är alltså en thrillerserie där vi kommer att få följa den undercoverarbetande polisen Grace. Hon befinner sig i en känslomässig och moralisk konflikt där hon plågas av möjligheten av att hennes eget agerande kan ha bidragit till hennes sons mystiska död. I sin strävan efter sanningen faller hon allt djupare ned i stadens mest kraftfulla och hänsynslösa brottsfamilj. Situationen förvärras dessutom ytterligare av att hon, för att överhuvudtaget kunna överleva, tvingas samarbeta med maffiabossen Jimmy Laszlo för att finna en läcka i dennes familj.

"Rogue" är skriven och skapad av Matthew Parkhill ("Primeval"). Som seriens regissörer finns bland annat Brian Kirk ("Boardwalk Empire" & "Game of Thrones") och Larysa Kondracki ("Copper"). I huvudrollen som Grace ser vi Thandie Newton ("Cityakuten" & "Crash") och i övriga roller finns W. Earl Brown ("Deadwood"), Kavan Smith ("Eureka") samt Leah Gibson ("Supernatural").

Den här serien blir DirecTV:s första helt egna produktion så det är nog rätt mycket som står på spel för deras del. Jag önskar dem lycka till, för det är så klart kul att allt fler kanaler kastar sig in i dramaproduktionsbranschen.

Skildringar av starka kvinnor i TV-serier har det visserligen funnits rätt gott om, men då oftast som birollskaraktärer. Då det kommer till sådana här actionthrillers där huvudkaraktären ifråga varit en kvinna så är exempel på lyckade produktioner lätträknade. Gillian Anderson som Scully i "X-Files" var en lyckad serie samt karaktär, även ifall huvudrollen i just det fallet var delad. Sedan hade vi Jennifer Garner i "Alias" och nu i höstas såg vi Melissa George i Cinemaxs riktigt lyckade "Hunted". Självklart finns den några fler exempel och letar vi i dramakomedikategorin hittar vi definitivt aspiranter, men vad det gäller just actionthrillers så är det relativt glest.

Inte för att kanalerna genom åren inte har försökt, men resultaten har oftast varit bedrövliga, i bästa fall mediokra. Bara för att nämna ett par relativt färska exempel så har vi fjolårets kalkon "Missing" med Ashley Judd och nu senast drämde samma kanal (ABC) till med minst lika tafatta "Red Widow". Detta är (och var) serier där manusen och dess dialoger varit under all kritik och där karaktärerna framställts så stereotypiska och ostskivetunna att skämskudden ständigt fått jobba övertid. Tjejerna förtjänar så mycket mer än ständiga upprapanden som "I'm just a soccermom!" eller "I'm just a housewife"!

Kan DirecTV med sin "Rogue" ändra på detta nu då, kan vi få en serie där den kvinnliga huvudkaraktären visas respekt och inte framställs som någon tafatt Wonder Woman? Ja jag vet faktiskt ärligt talat inte, men jag hoppas det. Att döma av trailern så verkar den väl åtminstone hyfsad. Skådespeleriet ser ut att vara stadigt, produktionen ser snygg ut och även ifall inte själva handlingen är den mest originella så hoppas jag att de ändå finner vägar att ta för att överraska. Främst hoppas jag dock att det finns djup i karaktärerna, att de känns äkta, främst då i huvudkaraktären så klart. Ta i trä!

Ja och så var det då det här med trailern, hade jag någon sådan? Jamen visst hade jag det:

| 28 mars 2013 23:01 |