Film

Skribent

Fredrik Adolvsson

3 november 2023 | 17:00

Sågad Stephen King-skräck slår streamingrekord

Dåliga recensioner är inte alltid ett hinder. "Jurtjyrkogården: Blodslinjer" trotsade kritikerna och gav amerikanska streamingtjänsten Paramount+ rekordsiffror.
I denna prequel till en remake följer vi Jud Crandell (spelad av Jackson White), femtio år före 2019 års "Jurkyrkogården". Den unge mannen drömmer om att lämna sin hemstand när han, och hans barndomsvänner, tvingas möta och en riktigt gammal ondska. 
 
"Jurtyrkogården: Blodslinjer" är regisserad och medförfattad av Lindsey Anderson Beer, i en regidebut som inte tilltalade kritikerna. Hos den välkända (och emellanåt ökända) sajten Rotten Tomatoes beskrivs filmens samlade omdöme som "ett halvhjärtat försök att expandera Stephen Kings originalberättelse, men den går förlorad i en tunn histora som misstar blodsplatter för effektiv skräck".
 
Men även publiken gav tummen ner. Hos den välkända (och emellanåt ökända) samlingssajten Rotten Tomatoes har "Jurtjyrkogården: Blodslinjer" med sina 49 procent visserligen dubbelt så högt betyg hos publiken, men då är utgångsläget hos kritikerna ganska lågt: 23 procent. Det på en sida där du vill ha så höga siffror som möjligt och allt under 60 procent anges som "ruttet".
 
Ruttet är också ett bra ord för att sammanfatta vad MovieZines egen recensent, Andreas Samuelsson, tyckte. Han såg inga förlåtande drag alls, utan menade att det var "en stinkande hög skit som bör grävas ner i jorden där den här hemma".
 
Men trots (eller kanske på grund av) allt snack så har publiken lockats till "Jurtjyrkogården: Blodslinjer". Åtminstone i USA. Via The Wrap får vi veta att det är den film som setts mest gånger under sina första månad på Paramount+. Ett rekord som tidigare hölls av "Teen Wolf"-uppföljaren "Teen Wolf: The Movie".
 
Antingen är filmen bättre än vad siffrorna antyder, eller så ligger det en dos nyfikenhet bakom. Oavsett vilket lär Paramount vara lika glada.
 
Förutom Jackson White (“Ambulance”) ser vi bland andra David Duchovny (“X-Files”), Natalie Alyn Lind ("The Gifted") och blaxplotation-stjärnan Pam Grier (“Jackie Brown”).
 
Om du är nyfiken på "Jurtjyrkogården - Blodslinjer" och själv vill avgöra hur bra eller dålig den egentligen är, och bor i Sverige, då hittar du filmen på hyrtjänster som SF Anytime eller Apple TV.
 
| 3 november 2023 17:00 |