Film

Skribent

MovieZine

21 december 2023 | 16:00

Julens bästa biopremiär? Kritiker och publik är överens - den här filmen är nästan perfekt

Vår recensent beskrev japanska "Monster" som ett finurligt och berörande pussel som vi får vara med och lägga medan filmen rullar. Imorgon är det svensk premiär.
”Monster” är ett japanskt drama från den prisvinnande regissören Hirokazu Kore-eda, känd för bland anat ”Shoplifters” och ”Min vackra stjärna”. Filmen tävlade om Guldpalmen i Cannes 2023 men förlorade till ”Fritt fall”. Däremot tilldelades den en Queer Palm samt priset för Bästa manus som gick till Yûji Sakamoto.
 
När sonen Minato börjar bete sig märkligt misstänker den ensamstående mamman Saori att något är fel. Hon konfronterar den lärare som hon tror bär ansvaret. När samma historia skildras ur tre olika perspektiv - mammans, pojkens och lärarens - avslöjas en komplex sanning. Där finns också vännen Yori, som Minato har känslor för.
 
F1e5ef7370f7688ed99cd6b42b9d53e0 monster bild 08triart film
 
”Historien utspelas ur tre olika perspektiv och är ett finurligt och starkt berörande pussel som vi alla får vara med och lägga medan filmen rullar”, skriver MovieZines recensent Jonna Vanhatalo. "Men framförallt har de två unga talangerna Soya Kurokawa som Minato, och Hinata Hiiragi som Yori, en uppriktighet i sina uttryck, som verkligen känns rakt in i hjärtat. "
 
I en intervju med Forbes berättar regissören Kore-eda om hur han tog hjälp av HBTQ-communityt för att skildra pojkens upplevelser på rätt sätt:
 
- Vi pratade med personer i en organisation som stödjer HBTQ-barn, och de föreslog att vi skulle bestämma om pojkarna är medvetna om att de är gay eller inte - välj ett, snarare än att ha den blandade känslan som de såg i manuset.
 
F1e5ef7370f7688ed99cd6b42b9d53e0 monster bild 06triart film
 
- Vi kunde arbeta med det och inse att det som inte nämns i berättelsen, känslan av att de kanske var homosexuella, verkligen var ”monstret’” Det faktum att vi kunde få dessa åsikter under inspelningen av filmen var mycket lyckosamt.
 
När filmen gick upp i USA blev den varmt emottagen. På betygssajten Rotten Tomatoes är filmen stämplad ”Fresh” med höga 96% positiva kritikeromdömen. Publikens betyg ligger på 93%. Både recensenter som tittare är alltså överens om att filmen är så gott som perfekt.
 
"Monster" har svensk biopremiär imorgon, den 22 december.
 
| 21 december 2023 16:00 |