Skribent

Patrik Jonsson

30 augusti 2012 | 23:01

Joss Whedon gör TV-serien "S.H.I.E.L.D."

I veckans TV-rapporter berättar vi att Stanley Kubricks outgivna manus kommer till TV-rutan och att filmen "Snuten i Hollywood" blir TV-serie istället.

Vi börjar med någonting lite annorlunda och stort, riktigt stort; Entertainment One har parat ihop sig med Philco Films för att producera en TV-film och en miniserie baserade på två tidigare outgivna filmmanus skrivna av ingen mindre än Stanley Kubrick! TV-filmen kommer att baseras på manuset "Downslope" som är ett episkt och verklighetsbaserat inbördeskrigsdrama som fokuserar på överste John S. Mosby och hans komplott mot general Custer, som en slags hämnd för att han tillfångatagit och hängt en stor del av Mosbys män.

Miniserien kommer att baseras på manuset "God Fearing Man" och även detta manus bygger på verkliga händelser. Det är 1920-talet och i centrum står den kanadensiske baptistkyrkoprästen Herbert Emerson Wilson som helt sadlade om och blev en av tidernas mest framgångsrika och främsta kassaskåpstjuvar tillika bankrånare i Amerikas historia. Jag passar på att länka här till en artikel från L.A. Times där det står mer om denne präst och hans rånargäng. Philco Films ägs av bl.a Kubricks svärson Philip Hobbs som arbetade vid mästarens sida i över femton år fram till hans död 1999. Jag kommer naturligtvis att återkomma till dessa projekt så fort regissörer, skådespelare, aktuella kanaler och annat intressant tillkännages. Jag är så uppe i varv nu så jag måste lämna ämnet. Var länge sedan jag var så här exalterad, detta är TV-historia om något!

Okej alla superhjälteälskare som aldrig kan få nog, även ni ska få bjudas på något stort för nu är det klart; ABC har gett grönt ljus till ett pilotavsnitt av "S.H.I.E.L.D." som kommer från ett samarbete mellan Josh Whedon, Marvel TV och så klart ABC Studios. Serien skrivs och produceras av Josh Whedon ("The Avengers") och hans bror Jed Whedon, dessutom så är Josh satt att regissera åtminstone pilotavsnittet. Detta innebär alltså en comeback i serievärlden för Whedon som tidigare har legat bakom serier som "Buffy-The Vampire Slayer", "Firefly" och nu senast "Dollhouse". ABC meddelar att produktionen av "S.H.I.E.L.D." kommer att dra igång omedelbart och i och med att inga karaktärer (vilka de nu blir) ännu har blivit rollsatta lär jag inom den närmsta tiden även få anledning att återkomma till den här serien igen och igen och återigen. Kanalen tillade även att planerna på en egen serie kring Hulken fortfarande lever och spirar i allra högsta grad.

Det blev ju aldrig någon "Beverly Hills Cop 4" ("Snuten i Hollywood 4") men nu verkar det som att det hela kommer att bli en TV-serie istället. Bakom serien står Eddie Murphys själv och med sig har han självaste Shawn Ryan ("The Shield") som både kommer att skriva, producera och ev. regissera. Tanken är att serien ska ses som en slags uppföljare på filmerna, fokusen kommer dock att läggas på Axel Foleys son som nyligen flyttat till Beverly Hills och väl där försöker denne att undkomma sin pappas skugga. Murphy meddelar att han kommer att reprisera sin roll som Foley i en massa gästinhopp och att det även finns stora chanser att vi kan komma att bjudas på fler kära återseenden. NBC och CBS ska under dagen ha möte med Murphy och Ryan och det rapporteras även om att både Fox och ABC ska vara väldigt intresserade.

Själv så vet jag inte riktigt vad jag ska tycka om detta, kul att de i alla fall väljer att göra en fortsättning så man slipper höra ord som reboot och remake, kan tänka mig att många idéer från den tänkta filmen "Beverly Hills Cop 4" finns inbakade här och så föredrar jag då Shawn Ryan vilken dag som helst över den tidigare tänkta regissören Brett Ratner. Det är dock det här med Axel Foleys son som irriterar, har fått nog av söner och unga hippa sidekicks, det återstår att se vem de slutligen ger den rollen till så jag ska väl vara tyst så länge.

HBO höll presskonferens idag och där snackades det mest om HBO Nordic som snart ska lanseras i Skandinavien, vilket så klart även inkluderar oss här i lilla Sverige. Jag ska dra de viktigaste punkterna här lite kort; tjänsten kommer att lanseras i mitten av oktober, något specifikt datum har jag dock ännu inte snappat upp, men detta innebär ju då att HBO Nordic kommer att vara drygt två månader före Netflix med sina tjänster. Priset kommer att ligga på under 10 euro i månaden och det var då bra mycket mindre än vad de flesta hade befarat, alltså, knappt en hundring i månaden kommer kalaset att gå på, för ett kalas det är det!

Tjänsten kommer att innefatta både nya och gamla serier samt nya och gamla filmer, då det handlar om nya serier så kommer de att finnas tillgängliga inom 24 timmar efter att de sänts i USA! Detta var enormt viktigt tycker jag och nu är det alltså bekräftat, hurra! Och ja, vi snackar full HD. För övrigt kommer HBO Nordic att finnas tillgängligt för i stort sett samtliga plattformar vilket innebär TV, Dator, Smartphone, Smart-TV, spelkonsoler. Ja vad ska man säga? Äntligen, det här var på tiden! Hyfsat billigt blir det ju dessutom, det är så här man ska bemöta fildelningen; med bra service, så tack HBO! Nu får vi hoppas att fler kabelkanaler tar efter.

Då ABC har fullt upp med sina moderniserade sagoadaptioner så vill inte NBC vara sämre, kanalen har nämligen beställt en serie kallad "Cyrano". Ja och vi vet väl alla vem de snackar om här, även den här serien ska utspela sig i modern tid och just denna "adaption" ska kretsa kring politik med fokus på en oattraktiv men genialisk kampanjstrategier. Detta kanske inte är så konstigt då manusförfattaren heter Michael Oates Palmer och var, då det begav sig, en av de mest aktiva avsnittsförfattarna till "The West Wing". "Cyrano"...ja, långsökt som vanligt och det är väl själva namnet som ska sälja serien, jag börjar dock på att bli "lite småtrött" på alla dessa billiga knep nu.

NBC har dessutom tänt den gröna lyktan för ett pilotavsnitt av "King of Van Nuys" som bygger på den brittiska serien "Only Fools and Horses", serien kommer att ha bl.a John Leguizamo och Christopher Lloyd i två av de bärande rollerna. "King of Van Nuys" är ett slags fifflardrama där vi ska få följa två bröder (John Leguizamo & Dustin Ybarra) och deras farbror (Lloyd) som tillsammans fifflar och bedrar med ett slags mål att helt enkelt bli miljonärer.
 
Den engelska kanalen Channel 4 har en ny miniserie på gång som heter "Southcliffe" och den kommer att bestå av fyra avsnitt. Serien kommer att fokusera på en massiv nedskjutning (tänk er Utöya, Columbine etc.) på ett torg i en påhittad stor engelsk handelsstad och vi kommer sedermera att få följa historien genom en journalists tillika offrens ögon. Sean Durken ("Martha Marcy May Marlene") är satt att regissera samtliga avsnitt och manuset är skrivet av Tony Grisoni ("Red Riding"-trilogin). "Southcliffe" kommer att ha sin premiär någon gång under nästa år.

Richard Hatems fyra år gamla serie "Wrecking Ball" har nu återigen plockats upp av CW. Serien ska kretsa kring en ung kille (så klart) som härstammar från en känd politikerfamilj som slår sig ihop med ung kvinnlig (så klart) volontär för att i sin tur lösa en massa fall som ingen annan vill ta sig an. Så klart! "Wrecking Ball" beskrivs som en blandning av "Moonlightning" och "Erin Brockovich", Hatem ska själv skriva manuset och det hela ska produceras av Ross Fineman ("Lights Out").

ABC har en ny följetångsserie i startgroparna som ska heta "Betrayal" där David Zabel ("ER") är satt att skriva manuset. Serien bygger på en tyskförlaga, "Overspel", och ska kretsa kring en olyckligt gift kvinna som påbörjar en affär med en advokat som samtidigt är rådgivare åt en mordmisstänkt i ett fall där kvinnans man är självaste åklagaren. Ja, detta kanske låter snurrigt och rörigt, men serien heter ju "Betrayal" och då brukar det inte alltid vara så där glasklart.

I en tid då serier som "Smash" och framförallt "Glee" gör stor succé så tycker MGM Television att det passar sig med en reboot på filmen och serien "Fame" från 1980 respektive 1982, ja trots att de för endast tre år sedan gjorde en remake på just filmen "Fame"... Med sig på denna träskallekarusell har de producenten Nigel Lythgoe som även producerar program som "So You Think You Can Dance" och "Amerian Idol". Detta måste vara bland det dummaste på senare tid så jag utnämner helt sonika denna nyhet till veckans gigantiska bottennapp!

Det blir Neil Marshall ("The Descent") som kommer att regissera piloten av Starz:s piratdrama "Black Sails" vilket också innebär att Marshall nu återvänder till serievärlden, senast han befann sig i dessa kretsar så regisserade han ett bejublat avsnitt av "Game of Thrones". "Black Sails":s första säsong kommer att bestå av 8 avsnitt och beräknas att ha premiär i början av 2014 där den kommer att ta över "Spartacus" sändningstid. Michael Bay står fortfarande kvar som producent.

Scott Free Prods. har sålt ett drama skapat av det äkta paret Robert & Michelle King ("The Good Wife") till kabelkanalen Showtime där Ridley Scott själv kommer att stå som producent. "Girls With Guns" heter serien och ska kretsa kring ett systerpar vars familj bestämmer sig för att flytta till Israel som är det enda landet i världen där kvinnor blir inkallade till armén och resten kan vi nog räkna ut själva? Nu menar jag dock inte något negativt med detta, tror faktiskt att serien kan komma bli rätt så bra, paret King har då definitivt imponerat med serien "The Good Wife".

Nyheter i korthet;
Elliot Gould har fått en roll i TV Land:s kommande komediserie "Im Not Dead Yet".

Showtime håller på att utvecklar en komediserie kallad "Guide to Divorce" och ABC har en som heter "Big City" på gång.

Tom Bower har fått rollen som Dwight Schrutes farbror i "The Office"-spinoffen "The Farm" som snart dyker upp på NBC.

FX:s "Anger Management" avslutade sin säsong något svagt den förra torsdagen men trots detta så har nu FX gett serien ett fortsatt förtroende och det är inte ett så litet förtroende heller; 90 avsnitt till ska det bli. Den andra säsongen sparkas igång redan i januari nästa år.

ABC har ett slags virusdrama på gång, projektet saknar dock ännu så länge en titel.

Den fyra timmar långa thrillerserien "Coma" från Ridley och den nyss avlidne Tony Scott har premiär nu på måndag (den 3:e september) på A&E. Den kommer att delas upp i två dubbelavsnitt vilket i sig innebär att den avslutas redan dagen efter, dvs tisdagen den fjärde. I rollerna finns bl.a Lauren Ambrose, Richard Dreyfuss, James Woods, Ellen Burstyn och Geena Davis.

Vera Farmiga har fått den kvinnliga huvudrollen i A&E:s serieadaption på filmen "Psycho".

Fox har köpt rättigheterna till Lisa Joys seriebok "Headache" vilken kretsar kring en tjej som upptäcker att hon är den grekiska gudinnan Athena...detta låter då helt fruktansvärt, f.ö. så är serien tänkt att heta just "Athena".

Skådespelarna (och tydligen även manusförfattarna) John Ross Bowie och Kevin Sussman, förmodligen mest kända från "The Big Bang Theory", har sålt en sitcom till CBS med titeln "The Second Coming of Rob".

Hela sju stycken olika små korta teasers till den andra säsongen av Ryan Murphys "American Horror Story" har den senaste veckan rullat på amerikansk TV så jag tänkte passa på att länka till dem som en slags avrundning. Alla finns samlade här på en och samma sida och dessa är minst lika absurda som de teasers var som de släppte inför fjolårets säsong. Enligt rykten så ska Murphy denna gång ha proppat in massor med nya sjuka typer vilket inkluderar allt från påstådda aliens, nazister till en seriemördare vid namn Bloody Face som bär en mask gjord på sina offers hudar och vi vet väl alla vilken karaktär Murphy valt att hylla iom denna?

Detta var allt för denna vecka, men snart så är det torsdag igen och då kommer jag och öser ytterligare några hinkar med serierapporter över er, till dess; må så gott vettja!

| 30 augusti 2012 23:01 |