INTERVJU

Skribent

Carl Adam Anderberg

7 mars 2017 | 20:00

Jordan Vogt-Roberts ville göra "Kong: Skull Island" till en monsterfilm med indiekänsla

Och han berättar också hur det egentligen går med "Metal Gear Solid"-filmen.
Hur går man egentligen från att göra små independentfilmer till att få ansvaret över ett så ikoniskt filmmonster som King Kong? Fråga Jordan Vogt-Roberts. Mannen som, förutom att han sportar ett halvmeter långt skägg, dessutom är aktuell som regissör för "Kong: Skull Island". 

Vi fick chansen att träffa den gemytlige amerikanen under en pressträff i London i samband med premiären av filmen, och tog såklart chansen att fråga honom hur han gjorde för att nästla sig in i Hollywoods stora salonger.

Från "The Kings of Summer" till "Kong: Skull Island", hur hände det?

- Det är en komplicerad och intressant sak att försöka förklara hur allt hände, men jag tror att det handlar om min kärlek till storfilmer. Det som fick mig att vilja bli filmskapare när jag växte upp var de här stora specialeffekts-rullarna, och "making of"-dokumentärer på Discovery Channel. Det ledde mig in på konstfilm, och utländsk film, och filmhistoria, så efter min senaste film, "The Kings of Summer", så var jag väldigt uttalat intresserad av att få göra en stor film. För jag tror på kraften i stora filmer, och jag tror på räckvidden hos dem, det var det som inspirerade mig. 

- Så jag ville göra en storfilm som på något sätt lyckades smyga in den här independent-känslan, och en film som på något sätt lyckades vända upp och ner på vad en storfilm kan vara. Som tur var är Warner Bros. och Legendary riktigt coola företag som var villiga att ta en risk på den här galna idén jag hade om Vietnam och monster. Så det har varit en ganska underlig och galen resa.

Vilken är din favorit-monsterfilm genom alla tider, och varför?

- Ärligt talat så blir mitt svar här lite fuskigt, men det är en japansk anime som heter "Evangelion" som är en serie i flera delar som blandar mechas och monster. Idéerna och bildspråket i den kommer för alltid vara inpräntade i min hjärna. Sedan finns det en sydkoreansk film som heter "The Host" som också lyckas med att vända upp och ner på vad en monsterfilm kan vara. Den influerades jag starkt av. Och "King Kong" från 1933 är ett absolut mästerverk.

Hur långt har du kommit med "Metal Gear Solid"-filmen?

- Vi håller på med manuset just nu. Det är en så underbart komplicerad och idiosynkratisk licens, och att verkligen träffa Hideo Kojimas vision är svårt.

Har du träffat Hideo Kojima än?

- Ja.

Kommer han vara involverad i filmen?

- Jag har träffat honom några gånger nu och han är en fullkomligt fantastisk människa, och jag vill att han ska vara så involverad som han bara kan.

Se hela intervjun med Jordan Vogt-Roberts här:


"Kong: Skull Island" får premiär den 10:e mars.
| 7 mars 2017 20:00 |