Serie

Skribent

Henrietta J:son Eskelin

16 juni 2017 | 21:02

Jon Snows riktiga namn verkar ha avslöjats till sist

Hans verkliga ursprung kan förändra hela historien, så läs vidare på egen risk.
Sätt inte vinet i halsen nu, "Thrones"-fans, men det verkar som att en populär teori om Jon Snows ursprung till sist har bekräftats. Läs inte vidare om du till varje pris vill undvika spoilers inför säsong 7.
 
En användare på Reddit tycks ha kommit över en preview av filmtidningen Empire och har postat ett foto av artikeln. Om bilden är äkta har teorin "R+L=J" till slut bekräftats, vilket kan förändra hela maktspelet inför slutet på "Game of Thrones". Jon Snow är inte egentligen Jon Snow. Han är inte ens Jon Targaryen, som många har trott, utan hans riktiga namn är Jaehaerys Targaryen. Grattis, ni som gissade rätt hela tiden.
 
 
I spalten återfinns följande kommentar från Isaac Hempstead Wright, som spelar Bran Stark:
 
- Som vi såg i det sista avsnittet på säsong 6, avslöjade Brans tidsresa sanningen bakom Jons härkomst och hans riktiga namn: Jaehaerys Targaryen. Bran befinner sig nu i en utsatt situation där det bara är han och Meera som vet och han sitter på all den information som kan förändra hela berättelsen. Och det gäller inte bara Jon. Han känner till var The White Walkers kommer ifrån också.
 
"R+L=J" syftar till att Jon Snow aldrig har haft några blodsband till Ned Stark, som serien först fick oss att tro. Istället var hans mor Neds syster Lyanna och hans riktiga pappa Rhaegar Targaryen, men som vi såg i Bran Starks syner i säsong 6 lovade Ned att ta hand om Jon efter föräldrarnas död. Om man tittar noga ser man Lyanna mima namnet "Jaehaerys" till Ned på sin dödsbädd. Det var förstås ett osäkert namn att bära när Robert Baratheon precis hade tagit över tronen och Ned gav honom en mer nordisk version av namnet: Jon.
 
Vad får detta för konsekvens på handlingen? Förutom det faktum att Stark-barnen snarare än hans kusiner än halvsyskon, betyder det att Jon Snow inte har någon egentlig koppling till Stark och deras Winterfell där han är "King of the North". Däremot har han lika mycket anspråk på tronen som Daenerys, som de två sista Targaryen-släktingarna.
 
Den tidigare bastarden visar sig tvärtom vara kunglig. Ironiskt är det då att Jons, eller Jaeherys, främsta prioritet är att slåss mot The White Walkers och inte att ta över tronen. Men kan detta skapa en allians med Daenerys? Än så länge vet han inte ens själv om sin släktlinje - Bran och Meera är de enda som vet.
 
Huruvida Isaac Hempstead Wright försa sig eller om HBO vill att vi ska ha den här förkunskapen innan säsong 7 (eller om bilden ens är äkta) är inte helt säkert, men det är definitivt en "game changer".
 
Diskutera gärna i kommentarerna hur du tänker att detta påverkar handlingen!
| 16 juni 2017 21:02 |