Film

Skribent

Veronica Wiklöf

2 december 2021 | 14:30

En svensk film bland John Waters tio favoriter från 2021

Varje år listar John Waters tio filmer han tycker särskilt mycket om. Det rör sig inte om filmer som simmar i nomineringar och guldstatyetter. Nej, han gillar att belysa filmer som hamnat lite i skymundan.
John Waters gränsöverskridande filmer är inte direkt kända för att plocka på sig nomineringar och han själv är inte sällan, för filmvärlden, fullspäckad av opopulära åsikter. Han är regissören bakom kultfilmer som “Multiple Maniacs” (1970) och “Hairspray” (1988).
 
Varje år listar han de tio bästa filmerna för året, och i årets lista finner vi bland annat den svenskregisserade dokumentärfilmen “Världens vackraste pojke”. Filmen handlar om pojken Björn Andrésen som väljs ut som den vackraste pojken i världen av Luchino Visconti inför hans film “Döden i Venedig” (1971). Femtio år senare påverkas Andrésen fortfarande av hur han sexualiserades som barn.
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
 
Överst på listan står Leos Carax vilda musikal “Anette” med Adam Driver och Marion Cotillard i huvudrollerna. Musikalen är en psykologisk drama som följer en stand-upkomiker (Driver) och hans fru (Cotillard) och hur deras liv förändras efter att de får sitt första barn tillsammans.

Vidare finner vi franska fantasykomedin “Mandibles” (2020), en film om två vänner som finner en gigantisk fluga och börjar träna den för att kunna tjäna pengar på den. Waters har kallat filmen "den dummaste filmen i år, men även den roligaste och charmigaste", skriver The Playlist.

Här är listan i sin hela härlighet:

1. Annette (Leos Carax)
2. Summer of Soul (Ahmir “Questlove” Thompson)
3. Vortex (Gaspar Noe)
4. France (Bruno Dumont)
5. Världens vackraste pojke (Kristina Lindström, Kristian Petri)
6. Mandibles (Quentin Dupieux)
7. Red Rocket (Sean Baker)
8. The Tragedy Of Macbeth (Joel Coen)
9. Saint-Narcisse (Bruce LaBruce)
10. The Onania Club (Tom Six)

Vad tycker du om Waters lista? Vilka har du sett?
| 2 december 2021 14:30 |