Film

Skribent

Fredrik Adolvsson

18 november 2023 | 21:00

John Cleese erkänner att han dödade en dansk läkare

Okej, "erkänner" är ett starkt ord, och "dödade" ska kanske inte tas helt ordagrant. Men helt osant är det ändå inte.
 
John Cleese har en pratshow på den relativt nystartade, åsiktsorienterade brittiska nyhetskanalen GB News. Programmet heter “The Dinosaur Hour” och låter Cleese diskutera aktuella ämnen med olika gäster. Det var i senaste avsnittet som komikern drog anekdoten om hur han och Kevin Kline döde en man i Danmark:
 
- Han var tandläkare, och hade ett enormt skratt. Ett berömt skratt. Mycket populärt. Det var i Århus, ingen stor stad, men alla kände honom. Och han gick för att se “Wanda” och började skratta ungefär två minuter in och slutade aldrig. Han var död när de bar ut honom, han hade fått en hjärtattack.
 
Låter lite som en viss Monty Python-sketch. Men “Wanda” i det här fallet är förstås “En fisk som heter Wanda”, 80-talskomedin som förde samman Python-kollegorna Cleese och Michael Palin med Hollywood-aktörerna Jamie Lee Curtis och Kevin Kline. Filmen blev en stor succé och Kline drog dessutom hem en birollsoscar.
 
Den döde dansken hette Ole Berntzen. Enligt Wikipedia var han dock inte tandläkare, som Cleese minns det, utan audiolog (det vill säga specialist inom hörsel- och balansrubbningar). Fast till 84-åringens försvar rör det sig åtminstone om samma huvudsakliga del av kroppen.
 
Är du nyfiken på vad det var som var så roligt, då kan du streama "En fisk som heter Wanda" på svenska hyrfilmtjänster som SF Anytime eller Viaplay.
 
| 18 november 2023 21:00 |