Skribent

Patrik Jonsson

4 juli 2013 | 19:30

"John Adams" möter "Band of Brothers"

Ja, så beskrivs den kommande storsatsningen tillika miniserien "Grant vs. Lee" som på mycket stor skala är ämnad att tackla det amerikanska inbördeskriget.

Jag kan väl inleda med att säga att ännu så länge står denna jätteproduktion utan något officiellt releasedatum, men i och med 2013-års 150-års jubileum av emancipationsproklamationen (Lincolns kungörelse över slavarnas frigörelse 1863) så förväntas serien att ha premiär senare i år. Själv skulle jag tippa på att de sänder denna kring julhelgerna, jag kommer naturligtvis att återkomma till detta då ett premiärdatum har gjorts officiellt. Det här heller inte riktigt klart vilken kanal som slutligen ska sända den, jag kan dock tänka mig att det lär bli en våldsam budgivning då det väl är dags.

Från början gick serien under titeln "To Appomattox", vilken givetvis syftade på det absolut sista samt avgörande slaget under det amerikanska inbördeskriget (Slaget vid Appomattox Court House). En mycket mer passande titel ifall ni frågar mig då jag tycker att "Grant vs. Lee" klingar lite väl simpelt och lätt för tankarna till mindre lyckade produktioner som "Alien vs. Predator". Nåväl, de tyckte väl att "Grant vs. Lee" var en mer säljbar titel och nu ska jag inte haka upp mig alltför mycket på detta, för just detta är nog också det enda jag så här på förhand har stört mig på.

"Grant vs. Lee" tar sin början redan då general Grant endast är en ung pojke. Därefter följer hans år som kadett vid United States Military Academy i West Point där han sedermera gör sin tjänstgöring tillsammans med många av (det då framtida) inbördeskrigets mest utstickande och välkända officierare. Efter detta kommer serien att låta oss följa Grant genom det mexikanska kriget, inbördeskriget och slutligen årtiondet efter inbördeskriget.

Serien ska alltså kortfattat fokusera på Grants militärtjänstgöring som slutligen leder fram till överlämnandet av General Robert E. Lee och på den armé i norra Virginia som mycket effektivt avslutade det amerikanska inbördeskriget.

Kanske inte kan tyckas så kortfattat detta men faktum är att det verkligen är det, den här serien ska spänna sig över många långa år och avhandla massor av historiska händelser tillika människoöden så detta är faktiskt endast en kort sammanfattning.

Jag själv är ingen historieexpert, jag hoppas dock trots detta att ni har fått en någorlunda uppfattning om vad "Grant vs. Lee" kommer att handla om.

Serien ska bestå av åtta timslånga avsnitt vilka ska regisseras av den danska regissören Mikael Salomon. Salomon har tidigare regisserat filmer som "A Far Off Place" och "Hard Rain", men det är ändå på TV-sidan han har imponerat mest; "Band of Brothers", "Nash Bridges" samt "Rome" är exempel på några serier där han stått bakom kameran. Vidare är serien skriven och skapad av producenten tillika manusförfattaren Michael Frost Beckner som tidigare skrivit manus till filmer som "Sniper" och "Spy Game".

Jag kan väl avsluta det hela med att dra rollistan som verkligen är imponerande!

Som Ulysses S. Grant kommer vi att få se Rob Lowe, som Robert E. Lee hittar vi Will Patton och i rollen som Abraham Lincoln har vi Stephen Lang.

Sedan följer en helt underbar ensemble av ytterligare skådespelare som är klara för roller; William Petersen, Walton Goggins, Bill Paxton, Powers Boothe, Damian Lewis, Dwight Yoakam, John Scurti, Neal McDonough, Kim Delaney, D.B. Sweeney, Noah Wyle och Jason O´Mara.

Här har ni en länk till seriens hemsida där ni kan läsa lite mer om dess karaktärer, historia, produktion, casting m.m.

| 4 juli 2013 19:30 |