Skribent

Patrik Jonsson

16 augusti 2012 | 20:30

Jodie Foster ger sig in i TV-branschen

I veckans TV-rapporter kan vi också berätta att FX har gett grönt ljus till "The Americans" och att NBC vann dragkampen om "Cleopatra".

På senare år har verkligen väl respekterade människor från det stora formatet, det vill säga filmens värld, gett sig in i TV-seriebranschen och nu är det dags för ännu en som förmodligen inte behöver någon närmare presentation.

Jodie Foster tänker nämligen både regissera och producera ett gangsterdrama för kabelkanalen Showtime.
Serien heter "Angies Body" och kommer att kretsa kring en framgångsrik, sexig och då det krävs, hänsynslös och beräknande kvinna som styr ett familjebaserat brottssyndikat. Foster har seriens skapare Rob Fresco ("Heroes", "Jericho") med sig som en av de övriga producenterna.

FX har nu äntligen tänt den gröna lyktan för dramaserien "The Americans" och därmed tilldelat den en första säsong på 13 avsnitt. Produktionen kommer att dra igång i början av oktober för att sedan rikta in sig på en premiär av serien redan i början av nästa år, ja ifall allt nu går som planerat ska väl tilläggas. "The Americans" kommer, kortfattat, att handla om två gifta KGB-agenter som utger sig för att vara amerikaner i en förort till Washington D.C. i en tid då Ronald Reagan precis blev vald till president. Serien är skapad av Joe Weisberg och i huvudrollerna så finns bl.a.  Keri Russell, Matthew Rhys och Noah Emmerich.

Ja, det var väl bara en tidsfråga innan det skulle bli en amerikansk adaption av den engelska sjukhusbaserade komediserien "Getting On" ("Jämna Plågor") och nu kommer det alltså att ske. Vad som dock känns någorlunda glädjande är att det faktiskt är HBO som har roffat åt sig rättigheterna och det hela ska skrivas av Mark V. Olsen och Will Scheffer som även skrev och skapade HBO:s "Big Love". "Getting On" gjorde stor succé hemma i Storbritannien men den tilldelades ändå endast två säsonger, känner jag HBO rätt så lär den amerikanska få fler.

NBC vann budgivningen om serien "Cleopatra" från Di Bonaventura Pictures TV och iom detta så band de sig även till att spela in ett pilotavsnitt. Serien beskrivs som ett episk äventyr som ska utspela sig in en värld fylld av magi, kärlek, gudar, monster och som ska fokusera på just Cleopatra, men även på Julius Caesar och Mark Antony. "Cleopatra" ska skrivas av Michael Seitzman ("North Country") och han kommer även att stå som producent.

NBC har dock fler serier på gång, bl.a "Hench" som ska handla om en helt vanlig kille, som för att kunna försörja sin familj, tvingas ta vikariejobb hos olika superskurkar. Detta låter ju som en serie med en slags komisk anda då man läser dess synopsis, men tydligen så ska det enligt NBC själva bli en slags dramaserie och därmed bjuda på mer allvar än skämt. Peter Berg ("Friday Night Lights"), Alexandra Cunningham ("Prime Suspect") och Sara Aubrey ligger bakom serien. Sedan så har kanalen även köpt rättigheterna till en serie skapad av Peter Traugott ("Ringer") som kommer att bli, om den nu plockas upp, en slags gotisk thriller som ska utspela sig i New Orleans.

Slutligen så har de köpt in "The Black List", från Sony Pictures, som ska fokusera på en internationell, Kaiser Soze-liknande brottsling som plötsligt helt sonika ger upp för att sedan mata FBI med viktig information om de människor som han tillbringat i stort sett hela sitt liv med. Serien är skriven av Jon Bokenkamp och kommer att produceras av John Davis och John Fox. Av dessa fyra serier måste jag nog nästan säga att denna, "The Black List", låter som den mest intressanta av dem. Vi får hoppas nu att NBC kan hitta mästertakterna igen så att de kan leverera ett par riktigt bra serier för att förutsättningarna finns ju onekligen.

Neil Cross, skaparen av BBC:s "Luther", vill efter den tredje och sista säsongen av serien göra en spin-off på serien. Ifall detta nu blir verklighet så skulle alltså det hela bli en miniserie som ska kretsa kring den mer eller mindre psykotiska karaktären Alice. Vad det hela skulle handla om håller dock Cross hemligt men idéer och uppslag ska finnas, han avslöjar heller inget kring ifall det eventuellt kommer att finnas en gästroll åt Luther själv, det vill säga Idris Elba.

CBS har lagt vantarna på rättigheterna till Michael Korytas roman "A Welcome Grave" som är den tredje av hans böcker som kretsar kring detektiven Lincoln Perry. Många av Korytas andra romaner ska bli filmer ("The Prophet", "Cypress House" och "So Cold the River"), men denna roman knep CBS och den ska nu alltså istället bli TV-serie.

Förra veckan så beställde Syfy piloter av två nya serier ("High Moon" & "Proof") och de ligger tydligen inte på latsidan denna vecka heller då de nu satt igång utvecklandet av ännu en. Serien heter "Clandestine" och beskrivs som ett sci/fi drama som ska fokusera på en grupp legosoldater som ska infiltrera någon form av intergalaktisk flotta. Manuset skrivs av skådespelaren/manusförfattaren Todd Stashwick och Dennis Calero, med sig som producent har de John Shiban ("Hell On Wheels").

Nyheter i korthet;

Först lite påminnelser; imorgon (den 17:e) har den tredje säsongen av "Strike Back" premiär på Cinemax och den andra säsongen av "Boss" drar igång på Starz samma kväll. Ja och på söndag så är det äntligen premiär för BBC America:s nya serie "Copper" som är skapad av Tom Fontana ("OZ").

TNT:s "Dallas" avslutades förra veckan men ni som följer serien behöver dock inte vänta på fortsättningen ända till nästa sommar som det först var planerat, den andra säsongen är nämligen tillbakaflyttad och får premiär redan i januari.

Underbare Ray Wise ("Twin Peaks", "Robocop") kommer till hösten att göra en gästroll i "Criminal Minds".

CBS har köpt upp rättigheterna till att göra en serieadaption på boken "Island Practice" av Pam Belluck.

Även ABC tänker satsa på ännu ett läkardrama; "Burns & Cooley" heter det och kommer från Matt Gross som är en av huvudproducenterna bakom en av kanalens stora sömnpiller "Body of Proof".

Sean Hayes ("Will & Grace") ska spela en slags elaking i den kommande säsongen av "Smash", rollen gäller dessutom flera avsnitt.

A&E:s "Longmire" avrundade sin första säsong riktigt starkt i söndags; 4,3 miljoner valde att zappa in Wyoming-deckaren, trots att den sändes samtidigt som OS-avslutningsceremonin, inte undra på att serien har tilldelats en andra säsong.

Däremot så tappade AMC:s "Hell On Wheels" tittare, 2, 5 miljoner valde dock att titta vilket jag ändå tycker att ska räknas som ganska så bra med tanke på just OS-ceremonin och det faktum att den sänds på så pass konkurrensfyllda söndagar.

ABC håller på att utvecklar ännu en sitcom, "Dumb F*ck" heter den och vi kan väl ganska så kallt räkna med att den kommer att döpas om ifall den nu plockas upp. Serien är skriven av Hank Nelken ("Saving Silverman").

TNT:s stora flaggskepp "The Closer" stängde ned för gott med finfina siffror i måndags; 9,1 miljoner såg avslutningen av serien och 7,2 miljoner valde att sitta kvar och titta på dess spinoff "Major Crimes" och därmed så har TNT all anledning att fira.

Lennie James ("Hung", "Jericho") har fått en roll i AMC:s kommande thrillerserie "Low Winter Sun".

En film baserad på AMC:s "The Walking Dead" kan mycket väl bli till verklighet, men så pass (rekord)bra som serien går just nu så lär det nog dröja några år.

| 16 augusti 2012 20:30 |