Film

Skribent

Fredrik Adolvsson

25 november 2023 | 09:00

Joaquin Phoenix dissar "Napoleons" kritiker: "Det är så jävla tråkigt"

Hur viktigt är det att en historisk film är helt korrekt? Joaquin Phoenix vet vad han tycker i frågan.
Joaquin Phoenix är just nu högaktuell som titelkaraktären i Ridley Scotts "Napoleon". Filmen skildrar den historiska ledaren Napoleon Bonapartes uppgång och fall, och hans relation med Joséphine (Vanessa Kirby).
 
"Napoleon" har fått kritik för att inte alltid vara historiskt korrekt, något Phoenix passar på att bemöta i en intervju med Forbes. Han menar att mycket av Napoleons liv ändå är en tolkningsfråga:
 
- Det fanns säkert en del saker som var kritiska, man kan inte riktigt trotsa fakta, men jag minns att jag tittade på en video med två akademiker som hade skrivit böcker om Napoleon. De argumenterade bokstavligen i en och en halv timme om fakta, om hans liv, som de inte höll med varandra om.
 
Vissa saker finns det en generell konsensus om, menar Joaquin Phoenix, och fortsätter med att prata om hur det finns situationer då det är viktigare att kunna tolka lite mer fritt:
 
- Men när man kommer in på det här med relationer, förstår man att han var omogen, han visste inte hur man skulle vara med en kvinna. Hur kan man tillämpa det på just den här scenen? Ibland tänker man bokstavligen att här är poängen med scenen, här är informationen, och det är så jävla tråkigt, vem bryr sig?
 
Phoenix säger att han visserligen tycker om att kolla på filmer som stelt håller sig till fakta, ibland är det trots allt den filmen man vill ha. Han är dock tydlig med att "Napoleon" inte är en sådan film.
 
- Du måste bara tänka 'Det här verkar mer intressant', och kanske är det inte det, kanske misslyckas du och ibland gör du fel val.
 
Ridley Scotts "Napoleon" rullar för fullt på biogaferna.
 
 
Tycker du det är viktigt att historiska personer och händelser visas exakt som de var?
| 25 november 2023 09:00 |