Film

Skribent

Alexander Kardelo

7 september 2022 | 08:10

”Ska jag tjäna mindre på grund av min vagina?”

Jennifer Lawrence har tröttnat på lönegapet i Hollywood.
Jennifer Lawrence är en av världens bäst betalda skådespelerskor. Ändå är hon missnöjd, speciellt när hennes manliga motspelare ofta tjänar mer.
 
För huvudrollen i fjolårets Netflix-komedi ”Don’t Look Up” drog hon in sanslösa 25 miljoner dollar. Leonardo DiCaprios lön landade på 30 miljoner dollar. Det speglar löneklyftan i USA där en kvinna tjänar 83 procent av mannens lön trots liknande jobb.
 
- Det spelar ingen roll hur mycket jag jobbar. Jag kommer ändå tjäna mindre än en kille. Och det på grund av min vagina?, undrar hon i en ny intervju med Vogue.
 
Lawrence har länge fått kämpa mot en ojämlik filmbransch, även om hon ofta listas som en av de bäst betalda kvinnliga stjärnorna. Hon tjänade betydligt mindre än exempelvis Bradley Cooper och Christian Bale när hon medverkade i 2013 års ”American Hustle”, filmen som gav henne en tredje Oscarsnominering. Däremot kunde hon begära 8 miljoner mer än Chris Pratt när de möttes i sci-fi-filmen ”Passengers” (2016).
 
 

"Obekvämt att fråga om lika lön"

 
Förra året lät det lite annorlunda när Lawrence diskuterade sitt höga ”Don’t Look Up”-gage med Vanity Fair. Då var hon ”extremt nöjd” trots löneklyftan:
 
- Jag fattar, Leo drar mer publik än vad jag gör. Jag är extremt glad och nöjd över mitt kontrakt. Men i andra sammanhang har jag noterat - och det har säkert andra kvinnor i arbetslivet också gjort - att det är väldigt obekvämt att fråga om lika lön. Och om man ifrågasätter något så får man höra att det inte beror på könsskillnader, men de kan inte svara på exakt vad.
 
Som nybliven mamma har Jennifer Lawrence inte varit fullt lika aktiv på filmfronten de senaste åren. Men snart är hon tillbaka i dramat ”Causeway”, som får premiär på Toronto Film Festival senare i veckan.
 
| 7 september 2022 08:10 |