Film

Skribent

Alexander Dunerfors

23 februari 2014 | 21:01

Jared Leto: "Nu vill jag regissera film"

MovieZine pratar med Jared Leto om förvandlingen till Rayon i "Dallas Buyers Club" och hur tankarna går inför Oscarsgalan.

För mig är han först och främst filmstjärnan från moderna klassiker som "American Psycho", "Fight Club" och "Requiem for a Dream". Sedan mer än femton år tillbaka är Jared Leto också frontfigur för bandet 30 Seconds to Mars, som i helgen spelade i Stockholm. Jag räknade med en intervju med den Oscarsnominerade skådespelaren ur "Dallas Buyers Club", men möter istället en avslappnad rockstjärna.

Han tar emot mig i sin loge, någonstans mellan ett meet-and-greet med fansen och en snabb middag innan det är dags för spelningen på Fryshuset. Men det här med att kombinera världsturnéer med en hyllad skådespelarkarriär känns självklart för Jared Leto. Han kan inte tänka sig att välja det ena framför det andra.

- Som Andy Warhol sa: "Etiketter är för burkar, inte för människor". Jag tror inte att det jag gör är så ovanligt. Jag reflekterar hur kulturen och samhället har förändrats, alla sysslar vi med många olika saker nuförtiden. Vi har många olika intressen som vi ägnar oss åt. Det är sällsynt att gå till samma jobb i 40 år, få en guldklocka och gå i pension. I en annan tid hade vi Frank Sinatra och The Rat Pack, alla de var både sångare, dansare och skådespelare. Jag tror att vi är på väg tillbaka till den eran.

Ändå har du tackat nej till filmroller i fem år, vad beror det på?

- Jag har varit upptagen och ointresserad. Jag har regisserat, redigerat, turnérat, spelat in skivor, kämpat mot ett skivbolag som stämde oss på 30 miljoner dollar, gjort en film om det... Så det har varit en intressant tid.

Och vilken comeback sen. I Jean-Marc Vallées "Dallas Buyers Club" spelar han rollen som Rayon, som är transsexuell och aidssjuk. Rayons vägar korsas med homofoben Ron Woodruffs, men eftersom de sitter i samma båt och söker en medicin för sin sjukdom - året är 1986 och kunskapen om HIV väldigt låg - börjar de arbeta ihop för att smuggla in och sälja oprövad medicin. Woodruff (spelad av Matthew McConaughey) fanns i verkligheten medan inspirationen till Rayon kommer från många olika platser och människor.

- Hon är en dröm, hon kommer från fantasin. Jag målade upp henne från intenting. Man tar lite här och var, pusslar ihop, researchar, undervisar sig, träffar människor som känner till de åren och det samhället. Så börjar man experimentera och växa. Förändras.

Leto är inte rädd för att genomgå stora förvandlingar för en filmroll. Han gick upp över 30 kilo inför rollen i "Chapter 27" för några år sen. Nu skulle han istället bli sjukligt smal och gå i klackar. Han levde som Rayon under inspelningens gång och släppte aldrig sin karaktär.

- Det finns svårare saker att göra, men det var absolut en utmaning. Det krävde fokus och koncentration, berättar han.

- Den kroppsliga förändringen kan bli intensiv, brutal ibland, men också givande. Jag dras till fysiska och emotionella utmaningar i mina roller, för att det låter mig att gräva djupare inom mig.

Jared Letos hårda arbete med karaktären har verkligen lönat sig. Redan innan Oscarsgalan har han fått många priser för sin gestaltning av Rayon. Men han uppskattar också alla positiva kommentarer som kommer från gay- och transpubliken.

- Filmen har verkligen skapat en dialog. Folk har kommit fram till mig för att berätta att de levt med aids sedan 1986. Vi har pratat om hur de kände någon som Rayon. Att göra film om en sådan intensiv period, som har påverkar så många människor, är speciellt.

Vad skulle det betyda för dig att vinna Oscarn?

- Det skulle vara rätt speciellt. Men jag vet inte: jag kan lika gärna förlora som vinna. Man är maktlös, det är bara att acceptera det som händer. Jag kommer säkert att vara nöjd ändå, för att ha blivit nominerad och få sitta där. Jag försöker att inte tänka på det. Det har gått bra att skjuta bort det, eftersom jag håller mig så upptagen med annat.

- Att vinna vore trevligt. Man blir glad, ens familj och vänner likaså, eftersom de har trott på en och det vore spännande och trevligt. Glädjen och lyckan att bara att få gå upp där och säga: "Holy f-ing shit! Det här är fantastiskt!" Det är rätt vilt. Och bara sju dagar kvar nu! Hur tror du att det går?

Jag tror att du får den. Jag gillade inte de andra killarna.

- Haha. Jag kanske borde ha blivit nominerad för Bästa kvinnliga skådis.

Det kan bli svårare för Matthew McConaughey, han har lite mer konkurrens.

- Leo är rätt grym. "The Wolf of Wall Street", jävlar vilken film. Men McConaughey är också otrolig. Det är tufft det där. Jag vet ju att jag är förhandstippad att vinna i min kategori, folk har berättat det för mig och jag har vunnit flera priser, men det kan alltid komma överraskningar.

Själv har han fortfarande inte sett "Dallas Buyers Club". I andra intervjuer berättar Jared Leto hur det kan dröja tio år innan han ser sig själv i en film. Men kanske blir det dags om han vinner Oscarn. Och även om nästa roll absolut kan dröja ytterligare några år, finns det en annan karriär inom filmens värld som lockar.

Du har regisserat dokumentären "Artefact" och alla musikvideos åt 30 Seconds to Mars. Har du funderat på att regissera en egen långfilm?

- Definitivt. Jag letar after en story just nu. Det måste vara något väldigt intressant, speciellt och smart. Och ambitiöst. Har du några idéer så är jag öppen för förslag.

"Dallas Buyers Club" har svensk biopremiär den 7 mars.

| 23 februari 2014 21:01 |