Skribent

Patrik Jonsson

20 september 2012 | 20:01

James Gandolfini återvänder till HBO

I veckans TV-rapporter berättar vi att HBO planerar en serie om en hemmafru som löser mord och att Starz maffiaserie "Magic City" har fått ombord James Caan.

Torsdag, snart helg och dags för lite TV-serierapporter igen, faktiskt för den hundrade gången! Japp, detta är serieartikel nummer hundra, åren och tiden går fort. I dryga två år har jag suttit här nu och gett er det senaste från serievärlden och det har varit riktigt roligt. Jag kan väl passa på och tacka er alla som har följt mig, utan er hade det såklart varit helt meningslöst, så tusen åter tusen tack för visat intresse! Även ett stort tack till Mats & Co som gav mig denna möjlighet och detta förtroende.

Men nu ska jag inte sitta här och bli nostalgisk och yra något mer i detta jubileum, utan vi skålar för det, skål! och så går vi nu vidare med det egentliga innehållet, ja som är det senaste från serievärlden så klart! Lyckligtvis slumpade det sig som så att det blev gott om trevliga nyheter just denna vecka.

Ja vi för börjar starkt, en stor dröm håller nämligen på att bli till verklighet. Allas vår Tony Soprano (James Gandolfini) ser ut att komma att återvända till HBO då han nu är så gott som klar för en av de ledande rollerna i kanalens thrillerserie "Criminal Justice". Serien, som ska vara löst baserad på den engelska miniserien med samma namn från 2008, ska dessutom skrivas av Oscarsvinnaren Steven Zaillian ("Schindlers List") och Oscarsnominerade Richard Price ("The Color of Money", "The Wire"), Price ska även få äran att regissera.

Serien kommer att utspela sig i New York och ska fokusera på ett fall där en ung kille "lånat" sin farsas taxi och plockat upp en tjej för lite fest på ett hotellrum. Dagen efter finner han denna tjej ihjälhuggen varpå han själv inte minns ett jota och det är alltså dessa premisser serien ska bygga på. Enligt rykten är Gandolfinis roll som den advokat, en billig, hatad och ifrågasatt sådan, som tar sig an ynglingens fall. Ett pilotavsnitt har redan fått grönt ljus där produktionen väntas dra igång snarast, sedan fattas det alltså bara att serien plockas upp för en full säsong. Gandolfini+Zaillian+Price+HBO låter ju inte så jäkla pjåkigt!

HBO håller även på att utvecklar ett thrillerdrama kallat "Nutshell Studies" som kortfattat ska kretsa kring en hemmafru som löser hemska mord på 50-talet. Serien ska baseras på Corinne May Botz:s roman "The Nutshell Studies of Unexplained Death" från 2004 och det blir Guillermo del Toro som, tillsammans med Sara Gran ("Southland"), kommer att skriva och producera. Guillermo är dessutom även satt att regissera serien vilken beskrivs som ett slags old school-mysterium som ska dofta mycket Hitchcock. 50-talet+del Toro+HBO, ja det låter ju inte så jäkla pjåkigt det heller!

Starz maffiaserie "Magic City" ska nu bli ännu maffi(a)gare, ursäkta uttrycket, då självaste Sonny Corleone, dvs James Caan, har fått en av de ledande rollerna (som just maffiaboss) i den kommande andra säsongen. Detta innebär faktiskt också en liten återförening då även Alex Rocco (Moe Green i "The Godfather") också har en roll i serien. Sist som Caan hade en större roll i en serie var han minsann heller inte så långt ifrån karaktären Sonny Corleone för då var han casinoboss i "Las Vegas". Välkommen tillbaka får man väl säga då, detta låter mycket lovande och ni som inte har sett "Magic City" tycker jag att ska spana in den för det är en riktigt bra serie! Kan väl tillägga att även den gamle polischefen från "NYPD Blue", Esai Morales, har snott åt sig en roll.

Streamingkanalen Netflix har ännu en helt egen serie på gång och denna gång ska det bli en tvättäkta komediserie. "Derek" heter serien och är skapad av ingen mindre än Ricky Gervais som dessutom ska spela huvudrollen! Det hela ska utspela sig på ett äldreboende där Gervais karaktär är anställd som en minst sagt udda sjuksköterska som har en brinnande passion för Youtube...hmm, ja just det. Även Karl Pilkington har en roll (hans första) som boendets föreståndare, det här kan ju bli hur sinnessjukt som helst. Ett pilotavsnitt har tydligen redan sänts av Channel 4 och det gjorde stor succé så därför väljer man nu att satsa på en full säsong. Premiär för "Derek" blir det någon gång under nästa år.

Skaparen av "Invasion", Shaun Cassidy, har parat ihop sig med Howard Gordon "("24", "Homeland",) för att göra en serie som beskrivs som en "dysfunktionell familjeserie med action och adrenalin". Det hela ska kretsa kring ett gift par som dessutom är FBI-agenter och som lever under skyddade identiteter tillsammans med sina två lyckligt ovetande barn. Deras identitet röjs dock och de blir sedermera utsatt för ett mordförsök och det är utifrån detta som serien ska ta sin form. Fox har köpt upp rättigheterna och ett pilotavsnitt ska inom kort spelas in. Kanalen har även en slags superhjälteserie, "Vigilant", på gång som kommer från just Howard Gordon.

Mer undercover blir det och dessutom på samma kanal då Fox även har beställt ett manus av thrillerserien "The Prodigy" som ska fokusera på en ung CIA agent som går just undercover för att infiltrera en grupp FBI-agenter i New York som misstänks för att samarbeta med terrorister. Serien är skapad och ska skrivas av Rand Ravich som även låg bakom NBC:s serie "Life" så detta kan nog faktiskt bli ganska så bra.
 
USA Network har beställt ett pilotavsnitt av en serie som ska baseras på Elmore Leonards bokserie "When Woman Come Out to Dance". Detta är alltså samma bokserie där novellen "Fire in the Hole" ingår som FX:s "Justified" baseras på. Nicolas Falacci och Cheryl Heuton ("Numbers") ska skriva själva manuset och backar upp det hela gör Doug Limans produktionsbolag Hypnotic. Detta kan såklart också bli rätt så bra, problemet jag har är själva kanalen vars serier jag sällan lyckas fastna för. Nåväl, det kanske blir ändring på det nu då?

TV.com har tyckt till om höstens nya seriers pilotavsnitt och det verkar som att Shawn Ryans "The Last Resort", enligt mig inte helt oväntat, är den stora favoriten och minst lika väntat så pekar det mesta på att J.J. Abrams "Revolution" är den största besvikelsen. Ni kan läsa mer om alla reaktioner och pilotavsnitt här.

NBC har köpt upp rättigheterna till att göra en amerikansk adaption på den israeliska serien "The Gordin Cell" och det blir Peter Berg som ska skriva och regissera pilotavsnittet. Det blir dessutom den första gången som Berg gör detta sedan piloten av "Friday Night Lights". Den amerikanska versionen kommer dock att ha en annan titel; "M.I.C.E", som står för Money, Ideology, Coercion och Ego. Berg kommer även att producera och med sig har han en hel del av folket som stod bakom originalserien.

Veckans bottennapp får helt enkelt bli CW och deras "serieutvecklingar" överhuvudtaget för nu börjar undertecknad på att få nog. Nu har de börjat att utvecklat en serie kallad "Embrace" och det är såklart den gamla vanliga visan då det gäller CW. Vi har en tonårstjej i huvudrollen, som denna gång upptäcker att hon är till hälften ängel och för att göra det ännu mer förutsägbart och löjligt så får hon sällskap av två hunkiga ängelpojkar...syster söv ned mig. Som om detta inte vore nog så har kanalen, tillsammans med McG, även "Wunderland" på gång som ska bli en slags modern tappning på, jamen precis, "Alice in Wonderland". Där ska vi få följa en ung (vad annars) kvinnlig detektiv som upptäcker att det existerar en hemlig värld under Los Angeles...nu vet inte jag, men kan det verkligen bli dummare än så här?

Nyheter i korthet;

Showtime har tillsammans med BBC förnyat komediserien "Episodes" och gett den en tredje säsong som ska bestå av 9 avsnitt. Dessutom så har kanalen avslöjat när serierna "Shameless", "Californication" och "House of Lies" kommer tillbaka och det är söndagen den 13:e januari som gäller för samtliga.

ABC har köpt upp en dramaserie skapad av Sheldon Turner som var med och skrev manuset till filmen "Up In the Air" och de har även lagt vantarna på en familjeserie kallad "Chosen" som kommer från Josh Friedman "The Sarah Connor Chronicles").

Josh Schwartzs ("Gossip Girl", "Chuck") komediserie "Losing Our Cool" har fått förtroende till ett pilotavsnitt hos Fox.

Cillian Murphy och Annabelle Wallis har fått huvudrollerna i BBC Two:s miniserie "Peaky Blinders" som manusförfattaren till filmen "Eastern Promises", Steven Knight, har skapat.

ABC Family har beställt pilotavsnitt av tre serier; "Phys Ed" och "Continuing Fred" som är komedier och så en dramaserie vid namn "Terminales".

Den brittiska skådespelaren Toby Stephens ("Die Another Day") har fått huvudrollen som Captain Flint i Starz:s och Michael Bays piratdrama "Black Sails".

NBC håller på att utvecklar en komediserie tillsammans med Bill Lawrence ("Cougar Town") som heter "Ali in Wonderland" vilken ska baseras på boken med samma namn av Ali Wentworth.

Den brittiska komediserien "Pulling" är på väg att få en adaption hos ABC och detta är faktiskt den tredje gången som de försöker sig på att göra en amerikansk version av serien. Denna gång så ska det dock enligt rykten vara fler folk från originalversionen inblandade.

"Boardwalk Empire":s tredje säsong hade premiär på HBO i söndags och serien sågs av närmare 3 miljoner tittare, vilket i sig är nästan exakt samma antal som vid debuten av seriens andra säsong ifjol. Med andra ord så rullar serien på stadigt och pålitligt. Även NBC:s och J.J. Abrams "Revolution" hade premiär i veckan, i måndags närmare bestämt och den sågs av hela 11.7 miljoner, vilket faktiskt betydde den mest sedda premiären hos NBC sedan (horribla) "Bionic Woman" 2007. Själv så avskydde jag serien och tror mer på en minskning av tittarsiffrorna än på en ökning. Desto sämre gick det för Fox:s minst sagt lama läkardrama "The Mob Doctor" som endast lyckades med att locka dryga fem miljoner tittare.

Malin Åkerman håller just nu på att förhandlar om att få en roll i ABC:s komediserie "Trophy Wife".

Den kommande Sci/fi-serien "Orphan Black" kommer att påbörja sin inspelning nästa månad för BBC America, tio avsnitt är beställda.

ABC har gett komediserien "Fat, Forty & Fired" ett pilotavsnitt, serien är skapad av Jeff Astrof ("Grounded for Life") och ska baseras på boken med samma namn av Nigel Marsh.

James Brolin har fått rollen som Jeff Wingers pappa i NBC:s "Community".

David Shore, skaparen av "House", har ett ännu obetitlat rättegångsdrama i startgroparna hos ABC.

NBC har köpt upp en komediserie i mockumentärstil som ska utspela sig på en militärbas. Projektet heter "At Ease" och är skriven av Josh Bycel ("Happy Endings") och Jerry Bruckheimer ska producera.

Den gamle och pålitlige Oscarsvinnaren F. Murray Abraham ("Amadeus") har snott åt sig en större roll i den kommande säsongen av "Homeland", karaktären han ska sätta tänderna i är en CIA-spion vid namn Dar Adul.

Ja och ABC:s "Zero Hour" (som har premiär efter nyår) har lagt till Amy Irving och Ken Leung ("Lost") i sin rollista.

Jag låter en trailer för USA Networks kommande actionserie "Graceland" avsluta denna, den 100:e, artikeln. "Graceland" har premiär någon gång under sommaren 2013. Trevlig helg på eder alla och på återseende för den 101:a gången om en vecka!

| 20 september 2012 20:01 |