Film

Skribent

Alexander Dunerfors

19 april 2016 | 15:00

James Cameron kommer spela in alla "Avatar"-uppföljare samtidigt

"Som att göra hela Gudfadern-trilogin på en och samma gång."
Många hakor föll i golvet förra veckan när James Cameron utökade sina ”Avatar”-planer. Tre uppföljare blev fyra, vilket innebär att vi kommer få se ”Avatar 5” på bio någon gång under 2023. En svindlande tanke. 

En ny intervju med Cameron avslöjar hur den massiva inspelningen ska gå till.

- Det är egentligen en enda stor produktion. Som när man spelar in en miniserie. Vi kommer att spela in alla fyra filmer samtidigt. På måndag kväll kan jag filma en scen från film 4, på tisdag gör jag en scen från film 1… Så jobbar vi oss igenom hela den åtta timmar långa berättelsen. 

- Den stora utmaningen blir att behålla fokus på var i historien vi befinner oss vid varje tillfälle… Det är en saga. Det är som att spela in hela ”Gudfadern”-trilogin på en gång, berättar regissören för Famous Monsters of Filmland.När som helst nu i vår påbörjas den ett år långa inspelningen på Nya Zeeland. Och jo, det verkar som att Cameron tänker dra nytta av det vackra landskapet som Peter Jackson fångade på film i ”Sagan om ringen”-trilogin.

- I nya ”Avatar”-filmerna kommer jag faktiskt att filma mer av den riktiga världen. Kanske bara som en mall för våra CGI-bilder, eller så får vi kanske användning av det fotot i filmerna. 

Undviker Star Wars

”Avatar 2” kommer år 2018, ”Avatar 3” år 2020, ”Avatar 4” år 2022 och ”Avatar 5” år 2023. Cameron lovar att hålla sig undan Lucasfilms egna mega-franchise:

- Jag vill inte landa på samma datum som en ”Star Wars”-uppföljare, det vore inte schysst mot dem, säger han och skrattar.

- Nej, det vore bara korkat. Det handlar om affärer. Vi vill inte möta dem och de vill förhoppningsvis inte möta oss.Sam Worthington, Zoe Saldana, Sigourney Weaver och Stephen Lang kommer tillbaka i rollerna de spelade i ”Avatar” från 2009.

Jag hoppas innerligt att Cameron lyckas med sina storslagna planer. Om någon kan ro ett sådant jätteprojekt i hamn så är det mannen bakom ”Titanic” och ”Avatar”, två av tidernas mest banbrytande och inkomstbringande filmer. Intresset för ”Avatar 2” är stort, men det är samtidigt Hollywoods kanske största risktagande genom tiderna att spela in fyra mastodontfilmer på ett bräde. Kan succén upprepas verkligen fyra gånger till? Eller kommer vi att summera det hela som en snygg och påkostad besvikelse, som med ”Matrix”-uppföljarna? Den som lever får se. Själv är jag 40 år gammal när ”Avatar 5” kommer på bio. Men vi har å andra sidan väntat i sju år redan…

Hur ser ni på Camerons ”Avatar”-planer? Med pepp eller tvekan? Eller båda? Kommentera nedan. 
| 19 april 2016 15:00 |