Film

Skribent

24 april 2009 | 14:42

Jakten på Illuminati kan börja

Författaren Dan Brown verkar inte vara något fan av religion. I stället är det präster, biskopar och religiösa fanatiker som är de värsta bovarna i samtliga av hans böcker.

När nu filmversionen "Änglar och demoner" anländer till vita duken är det återigen Gud och hans efterföljare som inte kan hålla sams. Tom Hanks repriserar sin roll som Robert Langdon efter "Da Vinci-koden" och svenska Stellan Skarsgård är med på ett hörn.

Filmbolaget Sony måste ha gnuggat sina händer när man 2003 lyckades säkra filmrättigheterna till Dan Browns böcker "Da Vinci-koden" och "Änglar och Demoner". Den förstnämnda var ju då en världssuccé som varenda person mellan 13-105 år hade läst. Att man dessutom säkrade "Änglar och Demoner" var då ett sätt att kunna göra en form av uppföljare till "Da Vinci-koden" eftersom man kunde använda samma huvudperson. Nu blev ju filmversionen av just den boken både utskälld och inte speciellt populär eftersom det var den mest pratiga deckaren på länge. Kanske blir det nu ändring för enligt förhandsrapporterna är "Änglar och Demoner" allt som föregångaren inte var. Spännande, snabbfotad och inte minst brutal.

- Vi insåg att vi ville göra en mycket mer actionfylld film den här gången. Den här boken hade också många fler sekvenser som passade att göra film av och det kändes helrätt att återförena så många av Da Vinci-teamet igen. Nu visste ju vi alla vad vi behövde göra, har regissören Ron Howard sagt.

Howard har också påpekat att man även gjort fler ändringar i "Änglar och Demoner" än i "Da Vinci-koden".

- Mycket berodde faktiskt på att den här boken inte alls var lika populär som Da Vinci och det betyder att färre känner till grundhistorien. Vi var lite låsta i den förra filmen att få med så mycket som möjligt av det som fansen väntade sig, men nu kunde vi i stället koncentrera oss på att göra en så bra film som möjligt. Jag tror vi alla insåg att vi blev lite väl instrumentala under arbetet med den förra filmen, menar producenten Brian Grazer.

En annan ändring är att "Änglar och Demoner" faktiskt blir en uppföljare till "Da Vinci-koden" i stället för att utspela sig innan den boken, vilket var tidsföljden i böckerna. Ron Howard menar att själva historien passade bättre som en fortsättning på film.

- Huvudpersonen Robert Langdon är betydligt mer aktiv och stannar inte hela tiden upp för att ge bakgrund eller prata med personer. Vi antar helt enkelt att publiken vet vad som hände i "Da Vinci-koden" och det gör att vi inte behöver introducera karaktären lika mycket. När han pratar så är han i rörelse, skrattar Howard.

Huvudrollsinnehavaren Tom Hanks håller med om att arbetet denna gång blev betydligt mer fysiskt.

- Det var länge sedan jag sprang så otroligt mycket, men det vara bara bra för gubbfläsket, skrattar han.

Själva historien i "Änglar och Demoner" är även den rotad i Vatikanen och i religiösa teman. Harvardprofessorn Robert Langdon (Tom Hanks) blir kallad till den katolska huvudstaden för att undersöka ett mordoffer som blivit märkt av speciella tecken. Detta gör att han sedan upptäcker att det finns ett hemligt sällskap som planerar att mörda fyra kardinaler och att förstöra den största katolska kyrkan i världen, St. Peterskyrkan i Vatikanen.

- Den här historien är i grunden en rak och effektiv deckare, men jag gillar att det finns så många olika teman gömda mellan raderna. Som till exempel att det moderna hela tiden utmanar det antika eller att teknik utmanar den klassiska tron. Eftersom de här frågorna existerar även i dag blir det ett mer aktuellt skimmer över hela historien än "Da Vinci-koden" som mycket mer utspelade sig i det förgångna, säger Howard.

Samma manusförfattare, Akiva Goldsman, blev den som fick uppdraget att göra manus av boken.

- Det var bestämt redan innan jag skrev manuset till "Da Vinci-koden" och det blev ett betydligt lättare jobb den här gången. Inte minst eftersom Ron redan från början sa att vi fick ändra mer i grundhistoriern, vilket gjorde att vi främst kunde tänka på filmspråket, menar han.

Med Tom Hanks ombord anslöt sig en bunt bra skådisar som Ewan McGregor, Armin Mueller-Stahl, Ayelet Zurer och inte minst skandinaverna Stellan Skarsgård och Nikolaj Lie Kaas.

- Det är alltid häftigt att få delta i stora produktioner, även om det nästan aldrig känns så när man spelar in. Då går man bara till jobbet som vem som helst och det är inte direkt glamoröst att säga samma repliker om och om igen i tusen olika kameravinklar. Men det var väldigt roligt att filma en del av scenerna i Rom och att vi kunde vara plats på riktigt och inte i en kuliss. Det gjorde det hela mer speciellt, har Stellan Skarsgård, som spelar Richter, chef för den schweiziska säkerhetsstyrkan, kommenterat filminspelningen.

Filmen var från början tänkt att börja spelas in i februari 2008 för att sedan ha premiär redan i december samma år. Men eftersom samtliga manusförfattare gick i strejk strax innan 2008, flyttades inspelningen fram till juni 2008 och premiären till maj i år. Den 4 juni i fjol rullade den första kameran i Rom under den fejkade arbetstiteln "Obelisk". Tre veckor senare spelades samtliga interiörscener in i studios i Sony Pictures studios i Kalifornien. Inspelningen i Rom gick förhållandevis smidigt, dock skedde en välpublicerad händelse när inspelningen stoppade en brud som var på väg till sitt bröllop.

- Så fort vi fick höra om detta var jag tvungen att hoppa ur rollen och direkt eskortera henne till kyrkan. Det var ju inte mer än rätt och jag minns hur många tidningar som publicerade den något bisarra bilden på mig som springer med bruden mellan bilarna, skrattar Tom Hanks vid minnet.

Eftersom Vatikanen knappast gillade filmen "Da Vinci-koden" eftersom de helt förkastade boken, fick filmmakarna finna sig i att använda mindre kyrkor och bibliotek i stället för de rätta byggnaderna eftersom man helt enkelt vägrade att släppa in filmteamet. I Kalifornien passade man också på att bygga en kopia av Vatikanens bibliotek. Enligt producenten Brian Grazer så hade filmmakarna större frihet att filma vissa kända byggnader när de filmade "Da Vinci-koden", trots att den boken ansågs och var mycket mer kontroversiell.

- Men jag tror mycket berodde på att man ville ställa geografin i böckerna till rätta så att turisterna verkligen förstod var det hela utspelades, menar han.

Efter att inspelningen avslutades kom den första trailern rätt snabbt på biograferna och den skvallrar om en snygg, spännande och framför allt snabb deckare som säkert är perfekt som popcornmatiné. En rolig detalj är att den första trailerns berättarröst tillhörde ingen mindre än Alfred Molina, som spelade skurken i just "Da Vinci-koden".

- Jag är jättenöjd med filmen och hoppas att den ska bli vad "Da Vinci-koden" missade lite grann. En film med mycket spänning där man hela tiden sitter och biter på naglarna. Men jag hoppas också att man ska kunna ta de olika frågorna vi ställer med sig och fortsätta fundera. Dan Brown är en mästare på att just kombinera deckargåtor med riktigt relevanta frågor och det vill vi gärna att även biobesökarna ska kunna ta med sig, säger Ron Howard.

"Änglar och Demoner" får biopremiär 13 maj.