Spel

Skribent

Jonathan Enochsson

26 mars 2022 | 18:00

Jag vet varför du hatar "Cyberpunk 2077"

"Cyberpunk 2077" var inte det spel som utlovades, men bortom tomma löften och vilseledande marknadsföring gömmer det sig ett riktigt bra äventyrsspel.
"Cyberpunk 2077" tillkännagavs redan 2012, hela tre år innan den polska studion CD Project Reds succéspel "The Witcher 3: Wild Hunt" släpptes. Under de nio år som gick mellan spelet först tillkännagavs och lansering hann man måla upp en bild av ett revolutionärt spel. Ett spel som skulle få andra öppna världar att framstå som sandlådor mot dess sahara-öken, som plaskdammar mot indiska oceanen.
 
Vid det här laget är det vida känt att den polska utvecklaren knappast lyckades infria sina löften. Spelet var buggigt, oslipat och långt ifrån den branschförändrande titeln som publiken hoppades på. Nu, över ett år senare, har man släppt en next-gen uppdatering som ska rädda spelet och utgöra CD Project Reds avlatsbrev. 
 
Jag har testat "Cyberpunk 2077" för första gången och kan meddela att det är perfekt att ge sig in i nu, om du bara har rätt förväntningar.
 
 
Även utan buggar gör "Cyberpunk 2077" inga massiva förändringar i formeln för det öppna—världsspelet som vi är bekanta med. Det finns inte oändliga möjligheter, otroliga spontana händelser eller den detaljrikedom som gjort till exempel "Red Dead Redemption 2" till en succé. Däremot finns det en gripande handling med intressanta karaktärer som gör kontrollen svår att lägga ifrån sig i slutet av spelsessionen. 
 
Du förstår, utvecklaren har missförstått storheten i sitt egna spel. Man har marknadsfört ett fantastiskt äventyrsspel med rollspelselement som en dystopisk öppen-värld simulator. Jämfört med gigantiska spel som erbjuder ofantliga valmöjligheter kan "Cyberpunk 2077" framstå som fjuttigt, världen och dess invånare som begränsad. Men utvärderar man spelet genom luppen av ett cinematiskt, handlingsdrivet spel så framstår storheten direkt.
 
Berättelsen har lika storslagna actionsekvenser som "Uncharted" och lika intressanta karaktärer som "Mass Effect", fast med betydligt längre speltid.
 
Den senaste next-gen uppdateringen erbjuder ett perfekt tillfälle att ge sig in i cyberpunkvärlden och det skadar knappast att man i skrivande stund kan få tag i spelet för cirka 250 kronor.
 
Vad tycker du om "Cyberpunk 2077"? Har du gett det en till chans efter uppdateringen?
 
| 26 mars 2022 18:00 |