Skribent

Mats Karlsson

4 januari 2012 | 21:01

"Jag tror vi kommer få för Bästa foto"

Ruben Östlund, Lisa Ohlin och Lisa Aschan är alla nominerade för Bästa film och berättar om deras chanser för att stå som slutsegrare.

MovieZine fick en pratstund med de två huvudkombatanterna Ruben Östlund och Lisa Ohlin som fick flest nomineringar, sju respektive tretton stycken, inför årets Guldbaggegala.

Ruben Östlund för "Play", 7 Guldbaggenomineringar.

Grattis till de sju nomineringarna! Vilken blev du mest överraskad över?

- Jag blev väldigt glad för Kevin Vaz. Det var ju kul att han blev nominerad. Sedan Jacob Schulsinger som har klippt och Pia Aleborg som har gjort kostymerna. De tre nomineringarna är ju jätteroliga. De nomineringarna är nog dem jag inte hade väntat mig. Bara tanken att Kevin ska sitta med Sven-Bertil Taube och Mikael Persbrandt är ju jättekul. Jag hoppas han kan få lite energi av detta så det blir något positivt hur det än går.

Vad är din känsla med nomineringarna? Tror du att någon av dem kommer leda till en vinst?

- Jag vet faktiskt inte. Förra gången fanns det en väldigt rolig bild på oss. Vi satt på KB en timma innan Guldbaggegalan när jag var nominerad till fem Guldbaggar för "De ofrivilliga" och alla var så jätteglada. Sedan efter galan gick vi omkring och var fruktansvärt besvikna. Det som var kul med var att vi fick jättemycket energi och någon slags revanschlusta. All den energin stoppade vi in i nästa projekt. Att vi nu har fått så många nomineringar visar att filmen har en hög kvalitet och skulle man vinna en Guldbagge kanske man tappar motivationen, haha.

Om vi blickar framåt, när börjar du med ditt nästa projekt?

- Jag har redan börjat med det. Den heter "Turist" och man kan säga att den här gången ska jag jävlas med välbeställda människor, människorna som har resurserna och som upplever att de har kontroll hela tiden. De ska få sin tillvara ställd på ända. Egentligen händer det inte så mycket dramatiska saker, däremot kommer de att få kontakt med sin egen självbild de inte visste fanns. När man tittar på film i allmänhet brukar det handla om att huvudkaraktären förlorar sin värdighet i början och sedan återfår karaktären den i slutet. Men här förlorar alla sin värdighet och det är ingen som återfår den, haha.

Jag har väldigt högt uppsatta mål och det är inte i form av filmpriser, utan att filmen ska innehålla filmhistoriens mest spektakulära lavinscen någonsin. Jag har varit i Alperna och rekogniserat nu i mellandagarna. Så vi ska filma en lavin, en väldigt stor lavin.

Lisa Ohlin för "Simon och ekarna", 13 Guldbaggenomineringar.

Grattis till hela 13 Guldbaggenomineringar! Har du kunnat greppa detta än?

- Det är ju jätteroligt. Det är ju roligt för att det är så många i teamet som har fått nomineringar och deras jobb syns inte annars. Vi jobbade så hårt, folk har jobbat dag och natt och nu blir deras arbete belönat och folk ser detaljerna som vi har kämpat för. De kommer fram och det tycker jag är jätteviktigt.

Handen på hjärtat, vilken av nomineringarna kan leda till seger?

- Jag tror vi kommer få för bästa foto.

Har ni i teamet haft chansen att diskutera nomineringsframgångarna med varandra?

- Nej nej, dem vet ingenting. Vi fick veta det först nu. Så jag ska ringa runt nu och pussa ihjäl dem i telefonen.

Lisa Aschan för "Apflickorna", 4 Guldbaggenomineringar.

Även Lisa Aschan kammade hem en del nomineringar:

- Jag är såklart jätteglad! Det känns fantastiskt fint att nomineras tillsammans med Josefine Adolfsson och kul att Andreas Franck blev uppmärksammad för ljudet.

Guldbaggegalan sänds på SVT 23 januari.

| 4 januari 2012 21:01 |