Film

Skribent

Erik Dalström

19 maj 2014 | 11:01

"Jag stjäl från alla som är värda att stjäla ifrån"

Hilary Swank och Tommy Lee Jones berättar om westernfilmen "The Homesman" som premiärvisades igår i Cannes.

Idag var det världspremiär för Tommy Lee Jones "The Homesman" här på filmfestivalen i Cannes. Förhandssnacket har varit positivt och publiken verkar nöjda efter dagens visning som bemöttes av både skratt och applåder.

"The Homesman" handlar kort och gott om Mary Bee Cuddy (Hilary Swank) som tillsammans med den ärrade George Briggs (Tommy Lee Jones) ska eskortera tre psykiskt sjuka kvinnor från Nebraska till Iowa någon gång under 1800-talet.

På plats under filmens presskonferens var givetvis Tommy Lee Jones, Hilary Swank, Miranda Otto, Sonja Richter och även Luc Besson som har producerat filmen.

När Tommy får en fråga från pressen om varför han valt Hilary Swank så var svaret självklart.

- Det tog mig enbart fem sekunder att inse att hon var perfekt för rollen, både fysisk och känslomässigt. Jag kände en stor tyngd försvinna från mina axlar när jag träffade henne.

Hilary Swank berättade om att hon alltid eftersträvar roller som känns äkta.

- Jag blev skådespelerska för att jag älskar människor. Jag älskar vad som gör oss lika men även olika. Alltid när jag får spela en ny karaktär så får jag möjlighet att lära mig nya saker. Jag letar alltid efter en äkthet och det fanns det hos Mary Bee Cuddy som jag fick möjlighet att spela.

Hon fick även en fråga om vad som var det mest utmanande:

- Att inte försöka sabba det! Det var ett sådant fantastiskt välskrivet manus, vilket gjorde att jag försöka hålla mig undan lite. När du jobbar med människor som du beundrar och inspireras av så försöker du bara göra det bästa under inspelningen och göra det som känns rätt i stunden.

En viktig faktor i filmen är alla miljöerna och vyer. Mycket inspiration hämtades från gamla fotografier och böcker för att fånga den rätta tidsandan. Böckerna hjälpte till med att lättare leva sig in i rollerna berättar Miranda Otto som spelar en av de psykiskt sjuka kvinnorna.

Vad som många verkat gilla med filmen är den stämningsfyllda musiken. Tommy berättade att de använt sig av två sorters musik.

- Vi hade två typer av musik i filmen. En historisk musik från förr som vi faktiskt fick hjälp av min son, Austin Leonard Jones, som gick igenom massa gamla ljudarkiv. Han hittade många unika och viktiga låtar till filmen som lämpade sig under 1800-talet och de delar av världen vi befann oss i. Marco Beltrami är en väldigt duktig kompositör som vi var väldigt glada över att ha ombord. Han stod för den lite "nyare" musiken.

Slutligen var det någon som undrade om Tommy haft några referenser eller influenser till filmen vilket han svarade kort:

- En bra artist kopierar medan en bättre stjäl. Jag stjäl från alla som är värda att stjäla ifrån svarade en skrattande Tommy Lee Jones.

"The Homesman" har ännu inte fått ett fastställt biodatum.

| 19 maj 2014 11:01 |