Serie

Skribent

Anna Thunman Sköld

15 april 2014 | 17:01

Jack Gleeson om rollen som Joffrey i "Game of Thrones"

Allt ljus landade på den sadistiske pojkkungen Joffrey i veckans "GoT". Obs - läs bara vidare om du sett avsnittet.

Det var dags för ytterligare ett bröllop i "Game of Thrones", den här gången mellan Joffrey och hans trolovade Margaery Tyrell (Natalie Dormer). Joffrey visade upp alla sina sämsta, mest maktgalna sidor och särskilt hans farbror Tyrion (Peter Dinklage) utsattes för för pojkkungens infall och hån.

Här nedan berättar 21-årige skådespelaren Jack Gleeson för Entertainment Weekly om sina prövningar som den hatade Joffrey.

Observera att texten innehåller *spoilers* för vad som hände i S04E02 och bör därför inte läsas om du inte är ikapp med serien.

Den irländske Gleeson sade farväl till både till "Game of Thrones" och skådespelarkarriären i och med söndagens avsnitt. Hans rollfigur mötte sitt öde i en förgiftad bägare vin. Eller var det pajen? Eller svärdsskaftet? Hur som haver gick han en plågsam död till mötes - som fick kändisarna att ta till sina Twitter-konton för att uttrycka sina känslor (mestadels skadeglädje).

- Det var en lättnad, på sätt och vis, säger Gleeson om dödsscenen.

- Du vill göra scenen och rollkaraktären rättvisa. Och det var en komplicerad tagning, jag har aldrig dött på film förut. Och jag har aldrig sett någon dö. Du vill att det ska se trovärdigt ut - kvävningen och hostandet... det var kul... till slut, men också ganska stressande att vara så fokuserad när man ska agera så ofokuserad. Svårt, men en spännande utmaning.

Till skillnad från andra kollegor som chockartat dukat under visste Gleeson från dag ett vad som väntade. Han läste George RR Martins första bok och sedan googlade han fram rollbeskrivningarna. På frågan vad han tror att fansen tycker om hans frånfälle svarar han:

- Jag tror det kommer vara 50-50. Det kommer vara glädje över att personen som plågade deras favoritkaraktärer är borta, men jag vill gärna tro att det också innebär en viss saknad att bli av med en figur som de älskat att hata så mycket som Joffrey.

Som han avslöjat i tidigare intervjuer, som MovieZine skrivit om, blir "Game of Thrones" det sista Gleeson gör i skådespelarväg på en överskådlig framtid.

- Jag har jobbat som skådis sedan jag var 8 år. Fram till nu har skådespeleriet varit något jag gjort för skojs skull med mina vänner och som jag tyckt varit kul. Jag har inte haft lika roligt på sistone. När du börjar tjäna pengar och det blir som ett jobb, så ändras ditt förhållande till det. Det är inte som att jag hatar skådespelaryrket, det är bara ingenting jag vill fortsätta syssla med.

Läs vad de andra i "Game of Thrones" har att säga i EW om Gleesons avsked »

"Game of Thrones" ser du på måndagar i HBO Nordic.

Kommer det bli tomt utan Joffrey? Kommentera nedan!

| 15 april 2014 17:01 |