Skribent

Patrik Jonsson

15 november 2012 | 23:01

J.J. Abrams lost efter "Lost"

Denna veckas artikel tillägnas till stor del J.J. Abrams, en man som tidigare levererat starkt både i det stora och lilla formatet, men som på senare tid tycks ha tappat gnistan. Åtminstone sett till det lilla formatet.

För det är ju faktiskt så, Den senaste tiden i mina artiklar har jag nästan beklagat mig mer än vad jag har gått upp i taket av lycka då J.J. Abrams har satt sitt namn på vart och vartannat projekt. Det har helt enkelt inte längre känts speciellt exklusivt att se hans namn pryda en serie, och succétiderna med serier som "Alias", "Fringe" och "Lost" känns sannerligen lite väl fjärran vid det här laget.

Bara för att dra några exempel så blev "Undercovers" en rejäl flopp och lades illa kvickt ned, "Alcatraz" möttes av samma öde, "Person of Interest" må dra tillräckligt med tittare men besvikelsen var ändå ett faktum då även den blev en ganska så intetsägande procedural som inte doftade mycket Abrams. Slutligen så har vi då nya "Revolution" som, i alla fall jag, tyckte att var långt från revolutionerande, för att inte säga riktigt urusel.

Av hans kommande projekt, ja jag vet ärligt talat inte hur många de är nu vid det här laget, så är det dessvärre inte många som verkligen har fångat upp mitt intresse och den där oron för att det ska serveras ännu några floppar finns ständigt närvarande. Droppen var ändå för några veckor sedan då det meddelades att han skapat en serie för ungdomskanalen The CW som skulle fokusera på Los Angeles sena nätter, yngre hippa människor och dunkande elektronisk musik...

Nu kanske det låter som att jag inte gillar Abrams, men faktum är att det är helt tvärtom och kanske är det just därför som jag ställer så pass höga krav på honom? Jag kallar honom till och med för en ung Spielberg och detta är, då det kommer från mig, ros i massor. Ja, vi snackar rabatter.

Jag antar att alla regissörer, producenter, skådespelare, you name it, någon gång i livet hamnar i sådana där berömda svackor. Då jag ändå sitter här och jämför Abrams med Spielberg så kan jag väl nämna att även Spielberg är en sådan där herre som på senare tid satt/lånat ut sitt namn till alldeles för många tramsprojekt där "Terra Nova" och "The River" är två lysande exempel. Det vill säga serier som knappast varit några "Band of Brothers" eller "The Pacific". Nåväl, en toktalangfull herre som Abrams (ja Spielberg med för den delen) bör väl sinom tid ta sig upp ur dessa krångliga svackor och briljera på nytt igen?

Ja och kanske den tiden redan är inne för nu har nämligen vår käre Abrams ett nytt projekt i startgroparna och denna gång, tack och lov, så låter det verkligen riktigt intressant! Med sig har han ingen mindre än den Oscarsnominerade regissören Alfonso Cuarón, som väl ändå får räknas som en av de mest intressanta och spännande manusförfattarna/regissörerna just nu med filmer som "Children of Men", enligt många den bästa Harry Potter-filmen; "The Prisoner of Azkaban" samt kommande "Gravity" på sitt CV.

Det hela handlar om ett slags sci/fi drama som kanalen NBC har lagt vantarna på och Cuarón är satt att minst regissera pilotavsnittet och han ska dessutom skriva serien tillsammans med Mark Friedman ("Home of the Brave"). Serien, som fortfarande saknar titel, ska kretsa kring två huvudkaraktärer; en flicka som besitter någon slags kraftfull gåva eller mäktig kraft ifall ni så vill, som inom sju år kommer att vara fullt utvecklad och en förrymd fånge som svurit att skydda henne från de makter så vill åt hennes kraft. Cuarón, Warner Bros. TV och J.J. Abrams, tillsammans med sitt produktionsbolag Bad Robot, kommer att stå som huvudproducenter, pilotavsnittet är redan beställt och ska därmed definitivt spelas in.

Alfonso och J.J., vad tror ni?

Visst, pricken över det berömda hade väl varit ifall en kabelkanal och inte en markbunden kanal som NBC, hade tagit sig an serien. Tydligen så får vi dock vackert vänta tills den dagen kommer då Abrams bestämmer sig för att gå över till kabel. Man kan inte få allt, inte än i alla fall.

Ja och nu över till lite annat smått och gott som hänt under den gångna veckan, häng på!

History Channel, som redan har miniserierna "Vikings" och "Bonnie & Clyde" under produktion, har nu startat ännu en. Efter de enorma framgångarna med deras debutdrama "Hatfields & McCoys" så har de nu letat sig tillbaka till ungefär samma tidsera för att göra "Texas Rising". Serien kommer att utspela sig 1823 och fokusera på födelsen av Amerikas äldsta brottsbekämpande organisation; The Texas Rangers. Leslie Greif kommer att producera och Ted Mann är satt att skriva manuset, båda jobbade med just "Hatfields & McCoys", på Manns CV finns även "Crash" och "Deadwood". Serien ska bestå av 6 avsnitt, låter inte fy skam detta!

Det verkar vara lite inne med att göra filmer med gamla presidenter i fokus, så varför inte skapa en TV-serie också då ändå ämnet känns någorlunda hett? Så har tydligen NBC tänkt och kastat sig på serien "George Washington" som, ganska så uppenbarligen, ska kretsa kring USA:s första presidents liv och leverne. Bakom serien står herrarna Barry Levinson, Tom Fontana och David Svidler ("The Kings Speech").

NBC har gett höstdebutanten "Chicago Fire" en full säsong, trots låga tittarsiffror, detsamma gäller med The CW:s "Beauty and the Beast". Många kanaler är sannerligen givmilda i år. Tänk ifall det hade varit samma sak i våras, då kanske en serie som "Awake" fortfarande hade rullat...

Veckans The CW-nyheter är att kanalen tänker göra en TV-serie av Thomas Perrys bokserie "Vanishing Act". Själva serien har dock fått titeln "Jane Whitefield" och ska kretsa kring en ung tjej som söker sina biologiska föräldrar och sin riktiga identitet, samtidigt som hon driver en detektivbyrå... En människa som inte ens känner till sin egen identitet driver alltså en detektivbyrå?!

När man inte trodde att det kunde bli mer korkat så rapporterar de även om att de har beställt en serie kallad "Sick" som ska utspela sig i en värld där tonåringar satts i karantän efter att ett mystiskt virus gjort vuxna allergiska mot ungdomar. "Sick" beskrivs som en blandning av "The Hunger Games" och "Contagion". Själv är jag allergisk mot The CW och detta gjorde knappast saken bättre. Slutligen har de en serie kallad "The Tomorrow People" på gång som ska kretsa kring en massa ungdomar (no shit?!) med speciella förmågor från världens alla hörn...

Det blir skådespelaren Brandon T. Jackson ("Tropic Thunder") som kommer att axla (ja förlåt) rollen som Axel Foleys son i Shawn Ryans och Eddie Murphys kommande serieversion av "Beverly Hills Cop" på CBS.

Reelzchannel planerar på att göra en uppföljare på miniserien "The Kennedys" från 2011, ifall detta blir av så ska den nya säsongen bestå av 8 avsnitt.

HBO har planer på att ge komediserien "Girls" en tredje säsong, trots att den andra säsongen inte ens har dragit igång, månne de blivit inspirerade av Starz?

Billy Dee Williams kommer att göra en gästroll i ett kommande avsnitt av "Modern Family", där kommer han att spela, ja Billy Dee Williams.

USA Network har förnyat "Burn Notice" och därmed gett serien en sjunde säsong, även Syfy har varit på gott humör och gett "Haven" en fjärde säsong.

Benjamin Walker ("Abraham Lincoln: Vampire Hunter") har fått huvudrollen i HBO:s kommande kalla kriget-drama "Missionary". En roll som Aaron Paul tidigare varit aktuell för.

"The Killing", som lades ned av AMC nu i somras, är tydligen väldigt nära på att plockas upp av Netflix, en tredje säsong är alltså inte långt borta trots allt.

Vice Presidenten Joe Biden kommer att dyka upp i kvällens avsnitt av "Parks and Recreation" på NBC.

Karaktärerna i ABC:s "Nashville" kommer att sjunga och dansa ända fram till maj nästa år då kanalen har gett serien en full säsong. Själv fortsätter jag att peta mig i näsan som om inget har hänt. Vidare så har Ernie Hudson fått en återkommande roll i "Last Resort", kan detta betyda att serien, trots sina blyga tittarsiffror, kommer att få en full säsong trots allt?

Snipp snapp snut, så var artikeln slut. Tack för att ni läste, vi höres om en vecka!

| 15 november 2012 23:01 |