Film

Skribent

Alexander Dunerfors

11 juli 2012 | 20:01

Izabella Scorupco: "De skämde bort mig rejält"

90-talets första Bondrulle presenterade oss för en ny stjärna i huvudrollen, men också ett välbekant ansikte vid hans sida.

Modellen och skådespelerskan Izabella Scorupco såg till att upprätthålla traditionen med svenska Bondbrudar. Vi kollade upp hur hon minns tillbaka på upplevelsen med "GoldenEye" 17 år senare...

- Det är den mest fantastiska, spektakulära och extrema upplevelsen jag varit med om. EON Productions sparar aldrig på krutet med att skämma bort dom medverkande, speciellt skådespelarna, med allt från att transporteras runt i Aston Martins till att man inkvarteras in på dom dyraste hotellen, berättar Scorupco för MovieZine.se.

- Det var en märklig upplevelse för mig att förflytta mig från Gotland där jag spelade in "Petri tårar", inträngd i en husvagn med 40 andra statister, till att helt plötsligt hamna i en gigantisk svit på Dorchester i London. Helt sagolikt och lite overkligt att få vara med om nåt så hypat och stort...  

Rollen som Natalya Simonova måste ha öppnat många dörrar i Hollywood, men du har valt dina filmroller sparsamt. Hur kommer det sig?

- Självklart gjorde det det. Jag fick en stor Hollywood-agent och blev överöst med stora rollerbjudanden och hundratals manus att läsa. Tyvärr var jag inte fullt så på hugget och aggressiv som jag själv önskar att jag skulle ha varit. Det är helt enkelt inte min personlighet. Men jag gjorde så gott jag kunde, spelade in dom filmer som kändes spännande och stimulerande. Reste jorden runt i flera år med produktioner både på egen hand och tillsammans med mina barn. Sen blev det svårare och svårare att kombinera ihop resor med barnens skolgång ju äldre dom blev och jag fick andra prioriteringar.  

Den klassiska frågan: hur var Pierce Brosnan att jobba med?

- Pierce är verkligen helt fantastisk! Han är en gentleman ut i fingerspetsarna. Så otroligt ödmjuk och generös. "GoldenEye" var ju hans första Bond film så han var själv lite överväldigad av all press och uppmärksamhet som det innebar för honom. Jag kommer ihåg att det blev ett herrans liv och dramatik första inspelningsveckan efter att han i en halkolycka bröt tummen, vilket innebar att dom fick tejpa hans hand på ett speciellt sätt för att han skulle kunna göra sin ikoniska James Bond-pose med pistolen. Men varje gång han skulle göra det i scenen så gick tejpen upp och tummen flög sin egen väg. Alla var helt förfärade över hur det skulle sluta och om inspelningen kunde fortlöpa. Det var en herrans massa hysch-hysch inför pressen.

Hur är din relation till Bondfilmerna i övrigt? Vem är favoriten i rollen, och favoritfilmen?

- Jag måste erkänna att jag själv aldrig varit ett fanatiskt Bondfan. Visst tycker jag att filmerna är fantastiska, men det var inte förrän jag medverkade själv i "GoldenEye" som jag fick upp ögonen för legenden. Självklart så är jag partisk i frågan om vem som är min favorit-James Bond. Jag älskar Pierce! Men Daniel Craig är också delicious... Som Bondbrud tycker jag att Ursula Andress slår alla med hästlängder.

Fler intervjuer, recensioner och allt om de klassiska Bond-filmerna hittar du på vår temasajt på MovieZine.se/007.

| 11 juli 2012 20:01 |