Skribent

Jakob Åsell

30 mars 2009 | 23:31

IPRED For Dummies

Första april, för många en dag förknippad med lättsamma bus och practical jokes, men för 700.000 svenska fildelare är dagen mest förknippad med introduktionen av den nya IPRED-lagen. Men vad innebär egentligen IPRED, en ny värktablett, slutet på fildelningen, eller bara ännu ett aprilskämt? MovieZine ger sig på att reda ut begreppet IPRED.

Vad är IPRED?

IPRED står för International Property Rights Enforcement Directive och är namnet på ett EU-direktiv från 2004 som lett till flera svenska lagar och förändringar av befintliga lagar som träder i kraft den första april i år. Hela propositionen heter på svenska Civilrättsliga sanktioner på immaterialrättens område, är 390 sidor tjock och går att läsa här.

Kort och gott ger lagändringarna skiv- och filmbolag rätten att begära personuppgifter från internet- och telecomoperatörer. Dessa företag kan alltså anställa privatpoliser för att spana runt på nätet efter folk som fildelar deras upphovsrättsskyddade material. Om de misstänker att du laddat upp till exempel en av deras filmer så kan de, med rätten till att veta vem som abonnerat på en viss IP-adress på nätet vid ett visst klockslag, skicka ett kravbrev till din adress och be dig ersätta deras förlorade inkomster.

Hur kommer lagen att nyttjas?

Internetleverantörer tvingas alltså efter den första april att lämna ut uppgifter om vem som använt en viss IP-adress, för att slippa böter, tekniken och tiden detta arbete kräver kan kosta internetoperatörerna miljonbelopp. I Danmark och Storbritannien har man infört liknande lagar vilket resulterat i att tusentals internetabonnenter fått kravbrev skickat till sig där de ombeds betala en månadslön, dvs. ”göra upp i godo” för att slippa ta fallet till domstol där de utöver ett hundratusenkronorsskadestånd kan tvingas betala dyra rättegångskostnader vid en förlust.

här kan ett danskt kravbrev se ut i verkligheten. Om man sedan blivit dömd i domstol för fildelningsbrott ska man även kunna tvingas betala en tidningsannons där det står vad man blivit dömd för, något som är helt nytt i Sverige. Mycket pekar på att det kommer gå till på ungefär samma sätt i Sverige då vårt rättsystem liknar det danska. Piratpartiet kallar det legaliserad utpressning, medan många kulturarbetare menar att det är ett sätt att försvara upphovsrätten.

Kommer man kunna fortsätta ladda ner film?

Det finns inget som direkt garanterar att någon som fildelar går helt säker och att ”sätta dit” någon vanlig Svensson som bara fildelar litegrann är ju mycket effektivt i avskräckande syfte. Men även om IPRED gör det lättare för företag att hitta pirater på nätet så menar de flesta kritiker att lagen riskerar att bli tandlös då användandet av öppna trådlösa nätverk gör det närmast omöjligt att bevisa vem som fildelat, ett faktum som lett till att flera danskar friats i domstol. Vanliga öppna hemmanätverk kan ha en räckvidd på upp till en kilometer vilket öppnar möjligheter för andra än just abonnenten att fildela via ens nätverk. Man menar att den nya tekniken gått kommit för långt för att helt kunna stoppa fildelningen och att det är ”omöjligt att stoppa tillbaka tandkrämen i tuben”.

Flertalet tjänster fildelningsprotokoll som Oneswarm och Ivacy har även börjat poppa upp på nätet och är till för personer som vill vara anonyma på nätet. Samma dag som IPRED-lagen träder i kraft introducerar fildelningsajten PirateBay anonymitetstjänsten Ipredator, som bygger på så kallad VPN-teknik som gör att användaren inte kan spåras längre än till Pirate Bays-server då du får en annan IP-adress än din egen och mot betalning därför kan förbli anonym på nätet. 

Givetvis finns även helt lagliga alternativ för att ladda ner film utan att behöva dölja sin identitet , Film2Home har 2000 titlar till både uthyrning och försäljning via nätet, SF Anytime erbjuder liknande tjänster med ungefär 1400 titlar. Vill man åt ett större utbud via nätet kan man hyra DVD-skivor eller BluRay via LoveFilm som stoltserar med Sveriges största hyrfilmsutbud, ett snabbt och smidigt sätt att få hem med ett musklick och samtidigt stödja den filmindustri som ger oss alla underbara filmer.

| 30 mars 2009 23:31 |