INTERVJU

Skribent

Annika Andersson

3 december 2019 | 19:00

"V Wars": Dödliga virus, smältande glaciärer och samhällen i kaos

MovieZine fick träffa Ian Somerhalder för en intervju inför släppet av nya Netflixserien. Vi pratade virus och smältande glaciärer, vad som händer när samhällen faller sönder, samt fick med oss en hälsning till Greta Thunberg om hur vi ska lösa klimatfrågan.
Ian Somerhalder är tillbaka som skådis, regissör och producent av Netflix nya serie “V Wars”, sci-fi-thrillern baserad på Jonathan Maberrys bästsäljande bok om det första vampyrkriget. Somerhalder spelar Dr Luther Swann som är forskare. Han hamnar i en mardrömsliknande situation när klimatförändringen gör att ett DNA-förändrande virus frigörs ur de smältande ismassorna. Bästa vännen Michael (Adrian Holmes) smittas och förvandlas till en vampyr.

Ju mer viruset sprider sig och ju fler människor smittas, desto mer faller också samhället sönder. Två läger bildas, där människorna slåss mot det växande antalet vampyrer medan Luther kämpar mot klockan när han försöker förstå processen och hitta ett botemedel. Under tiden blir Michael allt mäktigare och mobiliserar vampyrerna mot en revolution.

“V Wars” är Somerhalders första serie sedan "The Vampire Diaries" men här handlar det inte bara om vampyrer. Klimataspekten ligger honom varmt om hjärtat och han ser serien som en varning för framtida virusepidemier som kan dyka upp ur de smältande glaciärerna. Därför blir det mycket prat om just klimatet när MovieZine träffar honom för en intervju.

Vad var det som var så spännande med just det här projektet?

- Vad som lockade mig med den här serien var inte bara klimataspekten, utan framför allt den sociala aspekten. Landsgränser, rasism, sjukdomar, rädsla och politik - allt detta planteras i våra medvetanden som ett redskap för kontroll eller finansiella och politiska förvärv. Redan nu bombarderas vi om detta från alla håll medan vi bara vill sköta våra jobb, bilda familj, och ta hand om våra barn. Därför känns det bra att kunna berätta en historia som är relevant.

Hur speglar serien verklighetens klimatkris?

- Glaciärerna har ju sedan årtusenden hållit alla patogener, bakterier och virus i säkert förvar medan de legat inbäddade i isen, men de exponeras nu när glaciärerna smälter. Vi märker redan effekterna av dem bland boskap på de platser som tidiagre var täckta av permafrost, och även bland vilda djur. Vad händer när de når ut i näringskedjan?
 
Large 0f688397aa2f713e8a824421018bdd65 vwars season1 episode1netflix
 
- Luther säger i serien att en forntida version av Ebola-viruset, eller bara en vanlig influensa för den delen, som frigörs när isen smälter kan orsaka en epidemi som får digerdöden att se ut som en vattkoppsfest i jämförelse. Vi har inga vaccin och vi är inte redo för dessa sjukdomar som vi kommer att exponeras inför. Det här är inte bara i serien, utan det händer på riktigt! Varje vecka publiceras otaliga vetenskapliga artiklar som varnar för just detta.

Men den sociala aspekten och klimataspekten hänger ihop?

- Allt börjar med klimatet! Se vad som händer i Syrien till exempel, där klimatförändringen orsakat torka som fått människor att massförflytta sig från landsbygd utan vatten och mat till städer, vilket orsakat sociala konflikter och krig som blivit till ett massivt globalt problem. Därför känns det viktigt att berätta dessa historier, inte ur ett politiskt eller ekonomiskt perspektiv, utan de enskilda människornas upplevelser.

Så vad händer med människorna när ekonomin bryter samman?

- Ekonomin och den sociala strukturen är ju så bräcklig. Den här sjukdomen i serien är en ”1 av 4”-risk att bli smittad. Om du exponeras inför en sådan här prion har du alltså en fjärdedels chans att insjukna. Vi är 7,5 miljarder människor på jorden, så det blir enorma mängder. Tänk er alla dessa sjuka människor bara i USA, eller som i serien, att de förvandlas till mördande monster som orsakar massiv skadegörelse eller dör; vad händer till exempel när de slutar betala sina bostadslån? När telekomföretag imploderar för att människor slutar betala sina räkningar? Gas? El? Vår mat- och vattentillförsel? Det leder till kaos.
 
Large 0f688397aa2f713e8a824421018bdd65 vwars season1 episode5
 
Det finns mycket i serien som utbildar publiken om just klimatet. Finns där förslag på lösningar också?

- Det här är vad jag skulle vilja säga till Greta Thunberg och till UNEP (United Nations Environment Program) som jag är en talesman för: Lösningarna är även våra problem! Befolkningsmängden kommer nämligen inte att minska. Kommer Delta flyga färre avgångar? Nej, knappast. De kommer flyga mer och bygga flera plan. Men även om du tar bort varenda bil, flygplan och båt och stänger ner varenda kolfabrik i hela världen kommer det inte att stoppa klimatförändringen. Varför? Därför att den största boven är matproduktionen! Jordbruket! De största områdena på vår planet annat än oceanerna är jordbruk, och när vi brukar jorden frisläpper vi koldioxid. Om vi växlar till regenerativa odlingsmetoder kommer våra odlingar bli större och vi kommer använda mindre vatten. Vi kommer producera mer mat utan att utarma jorden.

- Om vi kräver att maten vi äter och som serveras i skolor, på flygplatser, gallerior och restauranger kommer från jordbruk som är certifierade för sina regenerativa odlingsmetoder kommer vi kunna stoppa klimatkrisen. Människor kommer nämligen inte sluta köra bil. Ekonomin skulle inte klara det. Vi kommer inte sluta flyga heller. Men vi måste få ner utsläppen. Vi har just slagit nytt rekord med 410 ppm koldioxid i atmosfären och det kommer fortsätta stiga. Vi måste få ner det till 350 om vi ska se någon skillnad.

Varför valde ni just Netflix som plattform istället för TV eller kabel?

- Vi visste att vi satt på en guldgruva med dessa fem böcker. Det är inte bara de visuella referenserna som inspirerar eftersom det är grafiska noveller, utan även berättelsen och karaktärerna och allt annat. Men vi behövde tid, och Netflix gav oss den tiden. Vår efterproduktion har tagit elva månader. Vi har suttit bildruta för bildruta för att få dem så bra som möjligt. Serien betyder mycket för oss och jag hoppas den kommer betyda mycket för er också.

Så vad vill du att tittarna ska få med sig när det sett klart första säsongen?

- Att de inte kan vänta på nästa säsong!
 
 
De 10 avsnitten släpps på Netflix den 5 december.
| 3 december 2019 19:00 |