Skribent

Carl Adam Anderberg

31 oktober 2016 | 15:40

Klart: Inga böter för fildelare i Sverige

Omdebatterade initiativet "Spridningskollen" skrotas innan det kommit igång.
I början av september rapporterade vi om ett initiativ kallat "Spridningskollen", som ämnade bötfälla individuella fildelare i Sverige med 2000 kronor om de blev påkomna med att illegalt dela filer på nätet.

Nu har dock Gothia Law, företaget som stod bakom lösningen på uppdrag av rättighetsinnehavarna (filmbolagen), gått ut med information om att Spridningskollen läggs ner, och detta innan en enda person blivit bötfälld. Anledningen sägs vara att den mycket inflammerade debatten kring bötessystemet som följde på utannonseringen av Spridningskollen tagit dem på sängen.

I ett brev på hemsidan spridningskollen.se skriver de bland annat följande:

- Dock har den polariserade debatten fokuserat på hur man ska agera för att undvika att följa svensk lag. Många har landat i uppfattningen att det är socialt acceptabelt att undanhålla sanningen för att komma undan påföljder för en brottslig gärning, som dessutom skadar kultursektorn svårt. Då lagstiftning och opinion skiljer sig åt på ett markant sätt så avvecklar Gothia Law nu sitt engagemang i fildelningsfrågan.

Trots nedläggningen verkar inte  Spridningskollen ha varit helt förgäves. För de drygt 150 titlat som övervakats har nedladdningen sjunkit, i vissa fall med upp till 17%.
| 31 oktober 2016 15:40 |