Skribent

MovieZine

2 september 2016 | 12:00

Du som fildelar kan snart få böta 2000 kronor

Initiativet "Spridningskollen" tar i med hårdhandskarna mot enskilda internetanvändare.
För att få bukt med den illegala nedladdningen av filmer och TV-serier har ett antal distributörer i Sverige gått samman och startat "Spridningskollen", ett initiativ som i förlängningen ska få privatpersoner att tänka efter en extra gång innan man tankar ned det senaste avsnittet av favoritserien. Sverige är ett av de mest fildelande länderna i världen, till följd av vår höga standard på bredband, och nu kommer distributörerna att börja utnyttja den nya juridiska möjligheten som ger dem rätt att utan ett domstolsbeslut direkt avkräva fildelare ett skadestånd.

Spridningskollen kommer först att sjösätta en informationskampanj (via bland annat filmer på YouTube), för att därefter senare i höst börja skicka ut kravbrev till de privatpersoner som fildelar. Så hur hittar Spridningskollen människorna som fildelar? Jo, en särskild programvara identifierar de IP-adresser som använts för att sprida filmer eller TV-serier och visar också vilken internetleverantör som används. Om en användare fastnar i kontrollen skickar Spridningskollen ut ett kravbrev på 2000 kronor hem till piraten.

Gordon Odenbark, som arbetar på Gothia Law som i sin tur hjälper distributörerna med Spridningskollen, säger så här:

- Visst kan det verka hårt att ge sig på enskilda fildelare på detta sätt men ska vi få till en beteendeförändring så är det nog nödvändigt. Ett liknande initiativ har drivits i Tyskland och Finland och det har visat sig fungera.

- Ytterst handlar det i någon mening om film- och TV-branschens överlevnad. Illegal fildelning av upphovsrättskyddat material kostar årligen kultursektorn många miljoner kronor i uteblivna intäkter. Med Spridningskollen vill vi se till att TV- och filmbolag får betalt för sitt arbete, så att de kan fortsätta att driva sin verksamhet.

Vad tycker du, är det här rätt sätt att få bukt med illegal nedladdning? Kommentera gärna nedan.
| 2 september 2016 12:00 |