Film

Skribent

MovieZine.se

22 maj 2013 | 19:30

Inför "Fast & Furious 6": Vett och etikett i trafiken

Vill du bli en kassako måste du glömma vad din körskollärare någonsin sagt till dig.

Sommaren kan äntligen skymtas vid horisontlinjen och fjolårets shorts har ideligen blivit framtagna från dess vrå. Ett annat sommartecken för oss filmälskare är när blockbusterfilmerna kommer fram från idet för att tävla om vem som har flest och bäst muskler. Förste man till rakning (bortsett från "Iron Man 3" och "Star Trek 2") blir Vin Diesel med sitt muskelpaket som man knappast behöver några 3D-glasögon för att känna hur de pressas ut genom den vita duken.

Jag pratar så klart om "Fast and Furious 6". Medan många fokuserar på vilka coola stunts och feta actionscener de ska klämma in den här gången, ska vi vända på kakan och lära ut lite trafikregler som dessa fartdårar tycks ha glömt på vägen!

Jag minns själv första gången jag satte mig i en bil med en körskollärare. Han var trollkarl på deltid och hade med andra ord ett annorlunda sinne för humor. Något jag som nervvrak i trafiken inte uppskattade. Dock lärde han mig att inte låta någonting störa mig från att följa bilens väl skrivna lagar om jag ville överleva.

Vin Diesel och Paul Walkers karaktärer Brian O'Conner och Dominic Toretto måste ha haft rena motsatsen till körskollärare. Troligtvis någon som jobbade deltid som marinofficer och lärde noggrant ut att om man vill överleva på vägarna ska man vara störst, starkast och bäst. Lyckas man även preja någon från vägen är det bara ett plus.

Grabbarna grus har sen tagit sin livsfarliga körning från slumkvarteren till storstäder som Rio de Janeiros öppna gator. Och inte någonstans däremellan har de någonsin funderat på hur vi medtrafikanter känner. Har de någonsin skänkt en tanke på hur vi psykiskt ska kunna ta oss igenom en situation där en bil plötsligt kommer flygande över oss och landar precis framför huven? Vi snackar dyra terapitimmar! Och var hade de tänkt att vi ska ta vägen när det kommer två stycken bilar som kör bredvid varandra på en smal landsväg och tar upp bägge filerna? Så klart får vi, i panik, styra ut i diket och sedan bli tvungna att vänta på bärgningsbilen mitt i natten på en arbetsdag. Så snälla killar... lite mer respekt i trafiken, tack!

Om vi beger oss in i själva bilen, ser vi snabbt hur de genom sina fem tidigare filmer lyckats bryta mot varenda liten regel någon stackars sate suttit och jobbat på i år för att alla ska kunna må bra i trafiken. För det första verkar ingen vara vidare bekant med den döda vinkeln. Eller så har ignoransen stigit herrarna över huvudet. De ska dock ha cred för deras förmåga att hålla ett öga på backspegeln. Så klart sker detta endast när när de har snuten eller någon ondskefull skurk i hälarna, men det är en annan femma.

På tal om polis... för böveln, har man farbror konstapel med blåljuset på bakom sig så finns det bara två alternativ: stanna och stanna snabbt. Förhoppningsvis är det bara ett trasig bakljus eller att man kanske höll lite över hastighetsmätaren. Eller så har man ett trasigt bakljus, kör 100 över hastighetsbegränsningen med ett kassaskåp fastkedjat i bakänden på bilen!

Ett annat exempel på dålig körning i trafiken är i från den första "Fast and Furious" när Brian kör ikapp en lastbil för att hjälpa en stallbroder. Här finns en mängd saker att poängtera hur man inte ska köra. Kör du cabbe? Gör inte som Paul Walker då och släng av taket mitt på vägen som om det vore en tom aluminiumburk. Det hela slutar med att vi medtrafikanter måste, i panik, väja ut i diket för att sen stå och vänta på bärgningsbilen mitt i natten på en arbetsdag... Ser ni den onda cirkeln?

Man kunde önska att otrevligheterna tar slut här, men har man med fullpumpade testosteronkillar att göra så vet man att de alltid ska ta det till dess fulla spets.

Efter att biltaket är ur vägen, kommer nästa genidrag: Byta plats med medpassageraren. Krydda det med att resa sig och hoppa, mitt i farten som med råge bestrider hastighetsskyltarna, över till lastbilen och du har ganska mycket som talar för att Brian ska ha sitt körkort indraget på livstid! Jag menar, sen när blev trafiken en allmän plats för cirkusen att härja? Cirkus ska vara i ett stort tält på ett grönt fält, inte på motorvägen - Punkt!

Så för att sammanfatta den här pedagogiska trafiklektionen så kan vi konstatera att Brian, Dominic och c:o har troligtvis brutit mot varenda skriven som oskriven regel på hur man ska köra bil. Och som det ser ut från trailern till "Fast and Furious 6" så lär det inte bli mindre stunts och feta actionscener. Vilket kanske är tur det. De hade troligtvis inte nått upp till sin framgång om vi hade varit tvungna att se Vin Diesel fickparkera i 1,5 timme. Summan av kardemumman är alltså: Vill du bli en kassako måste du glömma vad din körskollärare någonsin sagt till dig. Speciellt om det är ett skämt om hur deltidstrollkarlar alltid glömmer mata kaninen i hatten innan trolleriakten...

Så spänn fast säkerhetsbältet och låt "Fast and Furious 6" bjuda dig på sommarens snabbaste film som garanterat toppar hastighetsmätaren!

Emil Skelterwijk

| 22 maj 2013 19:30 |