Film

Skribent

Lisa Olsson

29 september 2010 | 18:18

Indisk höst i Stockholm

Bli inte förvånad om du ser kossor på gatorna och det luktar tandoori från vartenda hus, för hösten går nämligen i de indiska färgerna. Åtminstone om du har turen att befinna dig i Stockholm.

Om femtio år är Indien världens ekonomiska stormakt så det passar alldeles utmärkt med indiskt tema. Inte mindre än sju ställen (Södra Teatern, Kulturhuset, Bollywoodbio/Bio Rio, Dansens Hus, Etnografiska, Söderbokhandeln och Galleri Kontrast) är med i satsningen som går under namnet INDIEN/Indien och pågår från början av oktober och fram till 9 januari nästa år. Förutom konserter, konstutställningar, debatter och dans kommer det självklart att visas en hel del indisk film. Moviezine tipsar om filmerna och händelserna som du inte får missa.

Helgen den 2-3 oktober är det stor invigningsbaluns på Kulturhuset med fri entré till allt. För filmnörden är det ett absolut måste att lyssna på när filmvetaren och journalisten Asha Kasbekar Richards pratar om indisk films historia fram till i dag. Hon skriver dessutom för tillfället på en ny bok om Bollywoodfilm. Direkt efter föreläsningen visas filmen "Dharm", ett drama om en hinduisk präst vars tro rubbas av en liten pojke. Filmen premiärvisades i Cannes 2007 och sägs vara en pärla bland den nya generationens filmer.

När/var: Lördagen den 2 oktober kl. 16 på Klarabiografen, Kulturhuset

Bio Rio visar Indiens oscarsbidrag 2009, ”Taare Zameen Par” som handlar om 8-årig pojke som lider av dyslexi. Berättelsen sägs vara inspirerad av Akira Kurosawas barndom.

När/var: Tisdagen den 12 oktober kl. 20, Bio Rio

"Life in a metro" är en film om trassliga kärleksrelationer och krossade hjärtan i Mumbai. Irrfan Khan från "Slumdog Millionaire" är med i filmen och det är även Shilpa Shetty, som är mest känd utanför Indien för att hon mobbades i brittiska Big Brother och sen fick revansch genom att ta hem vinsten.

När/var: Onsdagen den 20 oktober kl. 18 på Klarabiografen, Kulturhuset

Den 7:e november är det dags för filmfrukost med en av mina favoriter, nämligen ”Jodhaa Akbar som är med bland nollnolltalets bästa filmer. Filmen utspelar sig i 1500-talets Indien och handlar om kärleken mellan en muslimsk kejsare och en hinduisk prinsessa. Missa inte!

När/var: Söndagen den 7 november kl. 11, Bio Rio

Lite bollywoodkomedi blir det förhoppningsvis den 10 november. Det är inte helt bekräftat än, men troligtvis ska filmen ”Tere Bin Laden” visas. Filmen som handlar om en reporter som blir Usamas look-alike förbjöds i Pakistan.

När/var: Onsdagen den 10 november, Södra Teatern

Indisk filmsöndag blir det i slutet av november när manusförfattaren och regissören Sooni Tarapoervalas hyllas. Hennes nya film ”Little Zizou” visas på kvällen och som uppvärmning visas hennes och Mira Nairs klassiker ”Salaam Bombay”, ”Mississippi Masala” och ”Namesake”.

När/var: Söndagen den 21 november kl. 11-22, Södra Teatern, Kägelbanan

Vampyrer, sång, dans och blod – hur går det ihop? Ja, det får vi svaret på helgen 3-5 december när det är dags för Bollywood After Dark. Filmerna som visas är ”The Monster” (Mahakaal), ”Vengeance of the vampire” (Veerana) och ”The closed door” (Bandh Darwaza).

När/var: Fredag till söndag 3-5 december på Klarabiografen, Kulturhuset

Om ni är intresserade av annat än film eller bara vill hålla er uppdaterade se till att ha koll på hemsidorna:

| 29 september 2010 18:18 |