Film

Skribent

Mats Karlsson

9 augusti 2010 | 20:10

"Inception" vs "The Dark Knight"

"Inception" går som tåget på världens biografer, men hur står den sig ekonomiskt sett mot Nolans föregående biosuccé "The Dark Knight"?

Tittar man närmare på besöksstatistiken på "Inception" och jämför den med "The Dark Knight" så är dem överraskande nog ganska likvärdiga. I USA är det precis som väntat ett större gap mellan dem. Speciellt med tanke på att "The Dark Knight" blev den näst mest inkomstbringande filmen på amerikanska boxoffice, strax efter "Titanic". "The Dark Knight" spelade in totalt 533 miljoner, medan "Titanic" drog in 600 miljoner dollar.

Men om vi jämför intäkterna för "The Dark Knight" och "Inception" öppnade den förstnämnda otroligt starkt med 158 miljoner och den sistnämnda med 62 miljoner dollar. Med andra ord en stor skillnad redan efter öppningshelgen. Efter tre helger hade "The Dark Knight" dragit in 441 miljoner och "Inception" har nu inkasserat 227 miljoner dollar.

Här i Sverige däremot ser det helt annorlunda ut. Båda filmerna fick svensk premiär en vecka efter USA, så filmerna hade liknande förutsättningar. "The Dark Knight" fick 10 739 besökare första dygnet och "Inception" 11 068. Den tredje helgen hade "The Dark Knight" 41 750 besök, medan "Inception" fick 44 649. Om vi kollar på den sammanlagda besöksstatistiken vinner dock "The Dark Knight" med 359 127 biobesökare mot "Inceptions" 324 499. De totala biosiffrorna för "The Dark Knight" i Sverige landade på 536 541 besök och vi får se om "Inception" kan straffa dem eller inte.

Man ska dock ha i åtanke att filmerna hade helt olika marknadsföringskampanjer. "The Dark Knight" marknadsfördes väldigt hårt och skoningslöst och kan med lätthet räknas som en av de mer smarta marknadsföringskampanjerna. Med "Inception" blev det lite klurigare, då Warner Bros inställning var att avslöja så lite som möjligt om filmen och istället förlita sig på att folks nyfikenhet skulle generera en hype och resultera i ett starkt biosug. Inte helt olikt det upplägg man hade för "Cloverfield".

Summa summarum är att "Inception" har bevisligen stått sig bättre mot "The Dark Knight" i Sverige än i USA. Ska vi leta anledningar så är den troligaste orsaken till att "Inception" tilltalar en bredare målgrupp än vad "The Dark Knight" gjorde. I USA vet vi att amerikanarnas relation till superhjältar är betydligt starkare än här hemma och kollar man på besöksstatistiken så talar den sitt tydliga språk.

Nu kan man leka med tanken hur skillnaderna hade sett ut om "Inception" hade varit först ut av de båda titlarna. Att "Inception" hade isåfall haft en betydligt lägre budget och att andra skådespelare medverkat hade varit givet. Det hade givetvis haft en avgörande betydelse i de ekonomiska framgångarna.

| 9 augusti 2010 20:10 |