Film

Skribent

Fredrik Adolvsson

25 december 2023 | 08:00

Ikväll på tv: En svensk "Ensam hemma" som sågs av rekordmånga biobesökare

En av de senaste årens stora svenska historier blev familjefilmen "Håkan Bråkan". Ikväll kan du se den på SVT1.
"Håkan Bråkan" är den actionfylla historien om hur unge herr Håkan Andersson är fast hos världens tråkigaste barnvakt och måste rymma hem för att vinna årets viktigaste dataspelstävling, men hamnar på kollisionskurs med en liga av inbrottstjuvar och måste använda sina dataspelskunskaper för att rädda grannskapet.
 
Ted Kjellson, som regisserade "Håkan Bråkan", beskrev filmen som en blandning mellan "Ensam hemma" och "Die Hard", vilken sannerligen känns som en fyndig och unik kombo - speciellt för svensk film. 
 
MovieZines Lucas Mass var inte imponerad, och gav filmen en tvåa i betyg: "Annars känns det inte som att ”Håkan Bråkan” anstränger sig särskilt mycket. Några ursäkter om att det är en barnfilm räcker inte, barn förtjänar bättre och det finns bättre för de att välja på. De ska inte behöva nöja sig med mindre bara för att de själva är mindre."
 
Men alla höll inte med. Mer än 300 000 betalande besökare gick och såg "Håkan Bråkan", och gjorde filmen till den största svenska biofilmen länge. Därmed förvånar det kanske ingen att en uppföljare ligger och väntar runt hörnet. "Håkan Bråkan 2" har premiär i februari 2024.
 
Här kan du se "Håkan Bråkan": 
 
• Ikväll 21:00 på 21:00
• Streama fritt på SVT Play
 
 
| 25 december 2023 08:00 |