Film

Skribent

MovieZine

9 december 2023 | 06:00

Ikväll på tv: 90-talets bästa Bondfilm? Pierce Brosnan är klockren som 007

Svenska Izabella Scorupco dyker också upp.
Bondfilmerna verkar ha en fast, återkommande plats i TV4:s tablåer och ikväll ser vi en av de mest populära: ”GoldenEye” tv-sänds klockan 22:15, direkt efter ”Så mycket bättre”.
 
Och visst blev det så mycket bättre med Pierce Brosnan i rollen? Inte för att jag hade något emot Timothy Dalton, som dock bara fick två filmer. Men 90-talet krävde en ny hjälte, och Brosnan introducerade den här klassiske agenten för många i min generation.
 
Filmen kretsar kring ett farligt vapen som hotar världen. Bond slår följe med datakunniga ryskan Natalya Simonova (spelad av svenska Izabella Scorupco) och hinner också busa i bastun med eldiga Xenia Onatopp (Famke Janssen).
 
Det här är en Bondfilm som injicerade filmserien med lite mer av den humor som saknats under Dalton-eran, men också lite mer djup - 007 får visa sig sårbar för första gången. Jag erkänner, Brosnans tolkning av Bond kommer alltid ha en speciell plats i mitt hjärta.
 
”Man kan ju diskutera vilken skådespelare som gjort Ian Flemings karaktär mest rättvisa, smaken är som baken och sanningen är väl att ingen har varit i närheten av dålig. För mig känns dock Pierce Brosnan som den mest kompletta James Bond; karismatisk, mänsklig, rolig när det behövs och hård mot de hårda" skrev jag i min recension av "GoldenEye" för några år sen.
 
Allt har inte åldrats väl, men Tina Turners introlåt är fortfarande mäktig.
 
Här kan du se "GoldenEye":

• Ikväll 22:15 i TV4
• Streama på Prime Video
 
| 9 december 2023 06:00 |