Skribent

Patrik Jonsson

11 juli 2013 | 23:01

Igår förvandlades "Bron" till "The Bridge"

Ja, och kanalen heter FX och tittarsiffrorna var enligt rapporter hyfsade.

Hösten 2011 sände SVT den dansksvenska thrillerserien "Bron"/"Broen", mycket begåvat skriven och skapad av Hans Rosenfeldt och som av en slump hamnade jag där framför TV:n då pilotavsnittet sändes. Det tog inte allt för lång tid innan jag förstod att SVT verkligen hade något intressant på gång och rätt som det var hade hösten passerat och serien var över. Jag var helnöjd.

Den kommande våren (2012) så tillkännagavs en andra säsong, kanske inte helt otippat då serien korades till Europas bästa dramaserie. Självklart ser jag fram emot den andra säsongen, förmodligen dyker den upp nu till hösten eller så poppar den helt enkelt upp våren 2014.

Men nu är det inte originalserien vi ska snacka om, utan den amerikanska versionen som rätt och slätt döpts till "The Bridge". Amerikanarna har verkligen varit på hugget den senaste tiden vad det gäller att norpa åt sig och stöpa om skandinaviska serier. Jag antar att danskarna ligger bäst till med "Forbrydelsen" ("The Killing") samt kommande "Den Som Dräper" ("Those Who Kill") sedan får vi väl även ge hälften av creden till dem för just "Bron"/"Broen" antar jag. (Danskdjävlar!!!) Nej då, de är förbaskat duktiga helt enkelt.

"The Bridge" ska vara löst baserad på det svenskdanska originalet men man har behållit själva grundupplägget. Nämligen samarbetet mellan två poliser, på varsin sida om gränsen, i jakten på en seriemördare. I "The Bridge" har man bytt ut länderna Sverige och Danmark mot U.S.A. och Mexiko och medan vi här hemma i Sverige fick avnjuta skådespelarna Sofia Helin och Kim Bodnia så bjussar jänkarna på Oscarnominerade Demián Bichir samt Diane Kruger. Kan väl även tillägga att Ted Levine kommer att ha en större roll i och med att jag gillar honom så mycket.

Nu har undertecknad inte hunnit med att se pilotavsnittet av "The Bridge" (I´m a busy man...kind of), men jag kan tänka mig att även den amerikanska versionen väljer att köra med ungefär samma öppning som den svenskdanska där ett itudelat lik hittas mitt på Öresundsbron. Ni som sett "Bron" vet precis vad jag talar om; den styckade kvinnokroppen ligger alltså precis på gränsen mellan Sverige och Danmark, vi fick en varsin bit kött av slaktarn kan man säga. Ja och i med själva trailern och att den amerikanska titeln "The Bridge" ska referera till The Bridge of the Americas, vilket fungerar som en gränskoppling mellan El Paso, Texas (U.S.A.) och Juárez, Chihuahua (Mexiko), så antar lilla jag att även U.S.A. och Mexiko vackert får dela på en bit ihjälslaget kött. Ja det låter för hemskt och bedrövligt men så är det, det är ju sådant vi gillar, eller?

Sedan vet jag inte vart likheterna tar slut, efter vad jag läst ska tydligen den amerikanska versionen även snöa in lite på knarkkartellerna och korruptionen inom flyktingpolitiken längst gränsen mellan U.S.A. och Mexiko, ja vilket så klart ligger nära till hands med tanke på utspelningsplatsen. Den som vill veta vart det hela bär får helt enkelt börja följa serien, det ska i alla fall jag göra, trots att jag sett originalet.

Vad som talar för den här serien är först och främst FX, en mycket kapabel kabelkanal, sedan är inte de inblandade skådespelarna fy skam heller och jag gillar verkligen tanken på lite knarkkarteller och flyktingsmuggling, det görs för få filmer och serier kring detta tycker jag. Att det är en rimäjk är väl alltid lite blähiblaha för min del, denna har dock stor potential att gå sin egen väg, precis som AMC har valt att göra med sin tredje säsong av "The Killling" som verkligen är helt lysande.

Vad mer kan man tillägga tycker ni? Ja säsongen kommer att bestå av 13 avsnitt och den är producerad och skriven av bland annat Meredith Steihm ("Homeland" & "Cold Case"). Vad som också gör det hela rätt så intressant, tycker jag, är att det är väldigt mycket mexikansk folk inblandade, inte minst på regissörsidan. Då slipper det nog bli så där patriotiskt som det så ofta lätt kan spåra ur och bli menar jag, vi lägger helt enkelt även det på plussidan tycker jag!

Sedan undrar ni förstås ifall jag har en trailer ni kan få se på och klart som fa...självklart har jag det och bra är den dessutom.

Gå nu ut och vandra på lite broar så länge så hörs vi igen på måndag, ha det!

| 11 juli 2013 23:01 |