Film

Skribent

Carl Adam Anderberg

4 april 2017 | 22:00

Ian McKellen har äntligen berättat varför han inte ville ta rollen som Dumbledore

"Jag kunde inte ta över rollen efter en skådespelare som inte accepterade mig."
Ett av "Harry Potter"-filmernas stora problem var att de aldrig riktigt lyckades ersätta Richard Harris i rollen som den vänlige men mäktige Professor Dumbledore. Michael Gambon, som ju tog över rollen när Harris gick bort, gav helt enkelt aldrig karaktären den värme jag tycker att den behöver. Dumbledore blev plötsligt ganska... kall.
 
Annat ljud i skällan hade det förmodligen blivit med Ian McKellen i rollen. Den numera 77-årige skådisen fick också frågan om att medverka en gång i tiden, men tackade nej. Frågan om varför han gjorde det har länge gäckat oss, men nu har vi äntligen fått svaret. Och det var tydligen för att Richard Harris aldrig hade gillat honom som skådespelare när den senare levde.
 
Under en intervju med BBC har McKellen nu berättat om hur det hela gick till, och det började med att Richard Harris vid ett tillfälle hade förolämpat McKellen, Kenneth Branagh (som ironiskt nog spelade Lockhart i "Harry Potter och hemligheternas kammare") samt Derek Jacobi, genom att säga: "De där killarna är tekniskt sett briljanta, men de saknar passion."
 
Ian McKellen bar med sig kritiken från den store Harris, och han berättar vidare:
 
- När de ringde upp mig och sa att de var intresserade av att ha med mig i "Harry Potter"-filmerna så berättade de aldrig vilken roll det rörde sig om. Men jag förstod ju vad de tänkte och jag kunde inte..., jag kunde inte ta över rollen efter en skådespelare som jag visste inte hade accepterat mig."
 
 Detta är alltså anledningen till att vi blev McKellen-lösa i "Harry Potter"-universumet. Som tur var fick vi ju njuta av honom i rollen som Gandalf, men visst kan man inte låta bli att undra hur grym han hade varit i rollen som Dumbledore också...
 
Hade du velat se McKellen som Dumbledore istället för Michael Gambon?
| 4 april 2017 22:00 |