Spel

Skribent

Lina Svensson

1 augusti 2019 | 15:00

Hurra! Game Boy fyller 30 år

Det har gått hela 30 år sedan Game Boy släpptes i Japan och USA. Vilket givetvis måste uppmärksammas. Vi har ju trots allt Game Boy att tacka för ofantligt många speltimmar (och stela tummar).
I år fyller en av världens mest sålda spelkonsoler 30 år, stort grattis Game Boy! Eller ja, den fyller 30 år i Japan och USA i alla fall. Game Boy släpptes den 21 april år 1989 i Japan för att sedan släppas lös på den amerikanska marknaden i augusti samma år, vi stackars européer fick vänta till året därpå innan vi fick chansen att lägga våra tassar på ett exemplar. Game Boy blev genast en megasuccé då den släpptes och såldes i svindlande 118,69 miljoner exemplar. Vilket var ett rekord under många år, fram tills att Playstation 2 kom och erövrade första platsen.
 
Nintendo som var utvecklarna bakom Game Boy (vilket du givetvis redan visste) har under årens lopp släppt en hel rad nya konsoler som du enkelt ska kunna bära med dig och spela dina favoritspel på, var helst du önskar. Vi har sett konsoler som Game Boy Advance, Game Boy Pocket och Game Boy Micro.
 
Några år därpå var det så dags för Nintendo DS att släppas, som krossade Game Boys försäljningssiffror med flera miljoner exemplar. Drygt 154 miljoner sålda enheter blev det. Det senaste tillskottet från Nintendo stavas Nintendo Switch som än så länge har sålts i ungefär 37 miljoner exemplar. Vilket med andra ord, är pinsamt låga siffror om du jämför med konsolveteranen Game Boy. Vi har Game Boy att tacka för många oförglömliga spelminnen.
 
Vilket var det absolut bästa spelet till Game Boy, enligt dig?  
 
Abstract abstract art 3d   31141940 2560 1600
| 1 augusti 2019 15:00 |